BH-GAS PREDLOŽIO SNIŽENJE CIJENA PLINA: Evo koliko tačno bi trebala iznositi...

Usvojena odluka sa obrazloženjem bit će upućena u daljnju proceduru prema nadležnim ministarstvima tj. Vladi FBiH na konačno usvajanje.

  • Ekonomija

  • 08. Maj 2020  08. Maj 2020

  • 0

Nadzorni odbor BH-Gasa usvojio odluku o smanjenju cijene prirodnog gasa za distributivne kompanije, a na prijedlog Uprave BH-Gasa.

Cijena prirodnog gasa za distributivne kompanije smanjena je sa 585 KM/1000 Sm3 na 530 KM/1000 Sm3 sa primjenom od 1. maja ove godine.

Analizirajući kretanje nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, u informaciji prema Nadzornom odboru, konstatuje se da je došlo do smanjenja cijena nafte i naftnih derivata od početka 2020. godine. Istovremeno, analizirajući kretanje ruske cijene prirodnog gasa konstatuje se da je došlo do smanjenja i ove cijene, te da će ruska cijena prirodnog gasa imati pad i u narednom kvartalu 2020. godine -navode iz Uprave BH-gasa.

Na bazi ovih pokazatelja Uprava BH-Gasa je predložila smanjenje veleprodajne cijene gasa prema distrubitivnim kompanijama. Nadzorni odbor BH-Gasa je prihvatio prijedlog Uprave i usvojio odluku da od 1. maja ove godine cijena za distrubutivne kompanije iznosi 530 KM/1000 Sm3 što je u odnosu na dosada važeču cijenu gasa (585 KM/1000 Sm3) smanjenje od 9,4 posto.

Usvojena odluka sa obrazloženjem bit će upućena u daljnju proceduru prema nadležnim ministarstvima tj. Vladi FBiH na konačno usvajanje.

Sve aktivnosti koje vodi BH-Gas imaju za cilj što veće korištenje prirodnog gasa kao ekološki prihvatljivog energenta, a ovom korekcijom cijene prirodni gas postaje cjenovno još prihvatljiviji energent za korisnike na distributivnom sistemu.

Kada posmatramo cijenu prirodnog gasa na kraju 2019. godine u iznosu od 640 KM/1000 Sm3 i novopredloženu cijenu u iznosu od 530 KM/1000 Sm3 možemo konstatovati da će cijena prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama biti smanjena za ukupno 17 posto (640 KM – 585 KM – 530 KM) – ističu iz Uprave BH-Gasa.

Potrošnja prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo i u maju ima trend povećanja i sezona grijanja i dalje traje.

Iz BH-Gasa u saopćenju dodaju da sigurnost sistema ne smije biti dovedena u pitanje, te da je služba održavanja na gasnom sistemu u punom pogonu i to na način da se ove obaveze izvršavaju kroz formirane timove.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...