PEHAR DONOSI RADOSNE VIJESTI: "Odluka o otvaranju vrtića, kafića, početku rada gradskog prevoza..."

"... sljedeće sedmice"

  • Vijesti

  • 08. Maj 2020  08. Maj 2020

  • 0

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je da su u posljednja 24 sata testirano 577 osoba, a kod 17 je potvrđen koronavirus.

„Najveći broj je u ZDK, tačnije u Maglaju i Žepču i ta dva grada predstavljaju loklane zajednice gdje bilježimo najveći broj uzoraka. Jedan pozitivan pacijent je iz USK, konkretno iz Cazina. Ukupno je testirano 21.764 testirane osobe, a COVID-19 potvrđen je kod 983 osobe. Žena ima nešto više, 55 posto, dok je muškaraca 45 posto. Od ovih oboljelih 43 pacijenta su hospitalizirana, dva sa težom kliničkom slikom su na respiratorima“, kazao je Pehar.

U FBiH oporavljeno je 535 pacijenata, a aktivnih 414., prenosi NAP.

„U toku jučerašnjeg dana nismo imali ni jedan smrtni slučaj, tako da i dalje imamo 34 smrta ishoda koja dovodimo u vezu sa koronavirusom“, dodo je Pehar.

Prema planu, kako je kazao, sljedeće sedmice bi se trebale donijeti zapovijedi kojima bi se uvodile mjere koje bi pomogle popuštanju načina života u FBiH.

„To je jedan set mjera koji uključuje i vrtiće, a razmatrat će se i puštanje u rad javnog prevoza, davanje dozvola za rad stomatologa, okupljanje u zatvorenom prostoru, omogućavanje sportskih manifestacija na otvorenom. Način ponašanja bit će reguliran preporukama i bit će obavezujući za sve. Kada su u pitanju mjere koje će regulirati rad ugostiteljskih objekata prvobitno je bio plan da se otvore oni objekti koji imaju bašte, vidjet ćemo kako će biti u konačnici“, kazao je Pehar.

Ističući da su mjere karantina dale rezultat, posebno za uskršnje blagdane čime se spriječilo širenje epidemije.

„I ukidanje karantene polučilo je rezultate, a na način da smo samo regulirali kretanje onih koji ulaze u BiH. Trenutna epidemiološka situacija dokaz je da smo izvršili pravilnu procjenu“, dodao je Pehar.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...