KLUPKO SE ODMOTAVA: Početkom sedmice nalaz vještačenja spornih respiratora...

“Građani koji su u vanrednom stanju uskraćeni su za relevantne informacije i lišeni slobode javnog govora ne znaju kako se za to vrijeme upravlja javnim novcem - da li su javne nabavke nužne, da li je nešto prioritetno ili nije, da li su cijene prihvatljive ili ne, kako se biraju dobavljači, kako će se oprema servisirati, da li postoje garancije...

  • Hronika

  • 09. Maj 2020  

  • 5

Firmi "Srebrena malina" preko koje su nabavljeni sporni respiratori za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine produžena je privremena blokada sredstava na dva računa. Rješenjem Suda Bosne i Hercegovine obustavljeno je raspolaganje sa više od milion maraka, te oko dvije hiljade evra. Iz Tužilaštva BiH nema informacija o tome hoće li u predmetu “Respiratori” biti donesena naredba o pokretanju istrage.

Više pravosudnih institucija i policijskih agencija bavilo se slučajem “Respiratori”. Sada je to predmet od “hitnosti u postupanju” Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Od informacije da tužilački tim provodi intenzivne aktivnosti i koordinira rad policijskih službenika iz ove institucije nema novih informacija. N1 saznaje da će početkom sedmice biti poznat nalaz vještačenja spornih respiratora, a potom bi mogla uslijediti i odluka o eventualnom pokretanju istrage. Nema tužilaštva koje bi u ovom slučaju podiglo optužnicu jer ne postoje dokazi o bilo kakvom kriminalu, izjavio je advokat direktora Federalne uprave civilne zaštite. Tvrdi da je na adresu ove institucije stiglo devet nepovoljnijih ponuda od one iz firme Srebrena malina.

Veoma ozbiljni autoriteti su bili iza te isporuke - kako sa kineske strane i vlade, tako i sa naše strane. Naravno, detalje i pojedinosti neću iznositi. Mojom matematikom - njegova zarada nije, po meni, ni 200 hiljada konvertibilnih maraka. Pričao sam sa ozbiljnim privrednicima niko ne bi u takav rizik ušao na način kako je to uradila Srebrena malina. To što je u ovaj predmet ušla politika, to je stvar politike, a ja sam tu da se bavim pravom i činjenicama”, kazao je Kadrija Kolić, advokat Fahdrudina Solaka.

U ovaj predmet je ušla politika, kaže advokat Kolić, ne precizirajući o kome je riječ. S druge strane, političari na različite načine komentarišu aferu u čijem je središtu javni novac.

I vjerovatno su se u strahu od italijanskog i španskog scenarija pravile greške, pravili brzopleti potezi, diljem svijeta, pa i kod nas. Preostaje da pričekamo kraj istrage. Za svaku nezakonitost se mora odgovarati. Tek slijede velike nabavke i trošenje značajnih sredstava, mora se poštovati mišljenje struke, princip javnosti i transparentnosti, skraćene procedure moraju postojati bez obzira na vanredne prilike u kojima se nalazimo”, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA za Faktor.

Godinu i po dana nakon izbora nemamo konstituisano Vijeće ministara BiH, nemamo Vladu Federacije BiH, još uvijek imamo kantone u kojima ne postoje konstituisane vlade u skladu sa izbornim rezultatima – i onda govorimo o kredibilitetu tih vlasti, čudimo se kad nam ništa ne funkcioniše, čudimo se kada oni sve rade kako bi osigurali svoje fukcije. Onda nam se dešava da nam malinari i stolari nabavljaju respiratore i testove kao neophodnu medicinsku opremu za Federaciju BiH, a da to u Republici Srpskoj nabavlja turistička agencija. Svi se čudimo zašto je to tako kad ljudi imaju neograničenu vlast”, komentarisao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Branko Perić, sudija Suda Bosne i Hercegovine, komentarisao je za N1 okolnosti ovog, kao i slučajeve koji već godinama nemaju pravosudni epilog.

Građani koji su u vanrednom stanju uskraćeni su za relevantne informacije i lišeni slobode javnog govora ne znaju kako se za to vrijeme upravlja javnim novcem - da li su javne nabavke nužne, da li je nešto prioritetno ili nije, da li su cijene prihvatljive ili ne, kako se biraju dobavljači, kako će se oprema servisirati, da li postoje garancije... Vlasti imaju interes da prikriju način svog djelovanja, pogotovo ako je on u zoni kršenja zakona. Šta iz toga možemo zaključiti? Možemo zaključiti da mi nismo u zemlji vladavine prava i da se najbolje razumijemo u trgovinu i novac”, istakao je Branko Perić, sudija Suda BiH.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 12. maja trebala bi raspravljati o svim javnim nabavkama od perioda proglašenja stanja nesreće. Tako će, između ostalog, i dokumentaciju Federalne uprave civilne zaštite razmatrati ministri i parlamentarne komisije, paralelno uz – tužilački tim Tužilaštva BiH.

loading...

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...