NOVAK ĐOKOVIĆ PONOVO ŠOKIRAO SVIJET: "Ne jedem ništa 16 sati dnevno"

Novak Đoković posljednjih dana nalazi se na udaru kritika. Prvi teniser svijeta nedavno je izjavio da se neće cijepiti protiv koronavirusa ako to cjepivo bude obavezno, odnosno bude li preduvjet da bi sportisti mogli nastupati na natjecanjima i putovati, a nakon toga je u svom "live programu" promovirao "kontroverzne" osobe, a sad otkriva kako primjenjuje - autofagiju.

  • Sport

  • 12. Maj 2020  

  • 1

"Dotakao bih se teme autofagije. Koliko je bitna ta metoda 16-8, 16 sati se ne jede, 8 sati se jede, to i ja primjenjujem i osjetio sam u posljednjih godinu dana dosta poboljšanja koliko to već primjenjujem.", rekao je Novak u svojoj novoj epizodi na Instagramu, a u kojoj je razgovarao s profesorom dr. Draganom Ivanovim.

"Imam veću energiju tokom dana. Imam manje tih padova.", otkrio je.

alt

Autofagija je metabolički proces koji stanice koriste kako bi razgradile i reciklirale stanične komponente i iz tijela izbacile vlastite otpadne tvari. To je oblik staničnog čišćenja. Tijelo prepoznaje staru i nekorisnu staničnu opremu i označava je za uništenje.

To je akumulacija „bezvrijednog materijala“ u tijelu koji može biti odgovoran za mnoge posljedice starenja. Post je zapravo puno korisniji od samog stimuliranja autofagije.

On čini dvije dobre stvari:  stimuliranjem autofagije, čistimo sve naše stare, „loše“ proteine ​​i stanične dijelove; post također stimulira hormon rasta, koji govori našem tijelu da započne proizvoditi neke nove snažne dijelove tijela, čime svom tijelu osiguravamo potpunu obnovu.

          Pogledajte ovu objavu na Instagramu.                  

У новој епизоди “Свесног живљења” разговарао сам са уваженим Професором,Др. Драганом Ивановим. Др Иванов је специјалиста интерне медицине, професор на Високој школи за образовање педагога и има своју праксу (клинику) у Новом Саду. Др Иванов је поделио неке основе здраве исхране за које се залаже. Веома сам уживао у разговору, а надам се да ћете и ви. У здравље

Objavu dijeli Novak Djokovic (@djokernole) Svi 12, 2020 u 5:42 PDT

"Preporuka je ne konzumirati hranu niti bilo kakva pića (osim vode) 16 h u komadu, najbolje od popodne nakon obroka do sljedećeg dana. Doručak bi trebao biti količinski najjači obrok", reći će doktor u njegovoj emisiji.

Autofagiju predstavio je Yoshinori Ohsumi, japanski biolog, stručnjak za staničnu biologiju, a koji je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za psihologiju ili medicinu upravo za otkriće mehanizma - autofagije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...