HRVATSKA STRANKA BiH, OTVORENO: „Prestanimo negirati tuđe žrtve, a tražiti poštivanje svojih“!

Bosna i Hercegovina je država članica Europske konvencije i Međunarodnog ugovora o građanskim i političkim pravima, koji predstavljaju dva najvažnija međunarodna dokumenta za zaštitu prava na pretpostavku nevinosti. Prema Ustavu BiH, prava i slobode određeni u Europskoj konvenciji izravno se primjenjuju u BiH i imaju prioritet nad svakim drugim zakonom

  • Mini market

  • 13. Maj 2020  13. Maj 2020

  • 1

Pretpostavka nevinosti ugrađena je u zakonodavstvo kroz odredbe članka 3 Zakona o krivičnom postupku BiH, koji propisuje: „Svatko se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.”

Ovih dana možemo čuti osude održavanja svete mise za žrtve Blajburške tragedije i križnoga puta uz pravdanje i tvrdnje da je u tom stradanju bio veliki broj ratnih zločinaca. Zar stradale na križnome putu možemo negirati samo na temelju naše osobne pretpostavke da je među njima bilo ratnih zločinaca i na taj način smo, bez suđenja donijeli presudu i osudili sve nevino stradale.

Možemo li, sa sigurnošću reći da među stradalima u Srebrenici nije bilo i ratnih zločinaca, ako pitamo suprotnu stranu oni će tvrditi suprotno. Međutim, da li zbog tih  mogućih ratnih zločinaca trebamo negirati srebreničku tragediju, zasigurno ne. U Srebrenici se desio stravičan ratni zločin i genocid i to svatko iole normalan mora priznati i pokloniti se žrtvi.

Prestanimo negirati tuđe žrtve, a tražiti poštivanje svojih!

Ovim putem pozivamo sve da poštuju načelo presumpcije nevinosti i da jednako odamo poštovanje  svakoj žrtvi a ujedno osudimo svaki zločin i zločince. Zločinac ima ime. Ne dozvolimo da budemo žrtve onih koji nas neprestano vračaju u prošlost, bližu ili daljnju, jer zbog ne poštivanja svake žrtve mi svi postajemo žrtvom u nemogućnosti da nađemo izlaz iz spirale u koju nas guraju nacionalisti. Onih istih koji svoju političku odgovornost prebacuju na Katoličku crkvu i brane je samo kada to njima odgovara. Ako poštujemo jedni druge i drugačije od sebe to bismo trebali pokazati djelima jer se tako nabolje stječe povjerenje koje nam je u ovim vremenima itekako potrebno, stoji u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...