ZAPOSLIO TRI RADNIKA, A ZARAĐUJE STOTINE MILIONA: Kontroverzni biznismen dobio koncesiju za još jednu elektranu u RS-u, evo koliko će platiti…

Ministarstvo energetike i rudarstva RS-a ovlašteno je da sa koncesionarom zaključi ugovor o koncesiji.

  • Ekonomija

  • 14. Maj 2020  

  • 0

Vlada Republike Srpske dala je Vuku Hamoviću koncesiju za gradnju solarne elektrane u Hercegovini vrijednosti 70 miliona KM.

Vlada RS-a je nedavno donijela Rješenje kojim firmi “EFT International Investments Holding  Limited”,  sa  sjedištem  u  Londonu, dodjeljuje koncesiju za izgradnju i korištenje solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama, instalirane snage 60 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 84 GWh, na području opštine Bileća.

Vlasnik pomenute firme je Vuk Hamović, koji na resursima RS-a u Stanarima kod Doboja već crpi električnu energiju.

„Koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina. Koncesionar je dužan uplatiti u korist budžeta Republike Srpske jednokratnu koncesionu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 700.000 KM. Visina koncesione naknade za pravo korišćenja predmeta koncesije iznosi 0,0055 KM po proizvedenom kilovat satu električne energije“, navedeno je u Rješenju koje će stupiti na snagu danas..

Ministarstvo energetike i rudarstva ovlašteno je da sa koncesionarom zaključi ugovor o koncesiji.

Vuk Hamović u Republici Srpskoj ima dva preduzeća koja svake godine obrću stotine miliona maraka kroz proizvodnju i izvoz struje.

Jedno je “Rudnik i termoelektrana Stanari” kod Doboja koje je u 2018. godini imalo prihode od 196 miliona maraka.

Drugi poslovni subjekat je “EFT Bileća” koja je od međunarodne trgovine strujom u 2018. godini sa samo tri zaposlena prihodovala 91,2 miliona KM.

Istraga

Vlast u RS-u je više puta do sada izlazila Hamoviću u susret donoseći odluke koje su išle direktno u njegovu korist.

Tako se Petar Đokić 2016. godine u ime RS-a izmjenama pravilnika odrekao minimalno 100 miliona KM koncesionih naknada, koje su joj trebale pripasti samo od kompanije EFT, a što je otkrio portal CAPITAL

Zbog takvog djelovanja Đokića istražuje MUP Republike Srpske koji je 2017. godine izuzeo određenu dokumentaciju iz Komisije za koncesije RS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...