AMERIČKI AMBASADOR UPOZORIO: Komemoracije treba da donesu oporavak, ne da inspirišu mržnju

Vjerski lideri imaju svoju ulogu u komemoracijama i nadam se da će se te komemoracije fokusirati na sjećanje, a ne na revizionizam, te da će donijeti oporavak, a ne inspirisati mržnju i podjele. Također i da će ljude voditi ka oprostu, a ne ka osveti“, izjavio je u intervjuu...

  • Vijesti

  • 15. Maj 2020  15. Maj 2020

  • 3

... za Radio Slobodna Evropa (RSE) Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, komentirajući održavanje mise blajburškim žrtvama, koja će se 16. maja održati u sarajevskoj Katedrali.

Misu će predvoditi vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Ambasador Nelson za RSE podsjeća i da je nužno imati u vidu historijski kontekst.

„Mislim da je, naročito ove godine, kada se obilježava 25 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini i 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata, važno da se svi fokusiraju na dvije vrijednosti demokratije – pomirenje i međureligijski dijalog. I kada se osvrnemo, naročito na Drugi svjetski rat, moramo prepoznati historijski kontekst“, navodi ambasador Nelson za RSE.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini ranije je putem Twittera pozvala na suzdržavanje od revizionizma historije.

"Dok razmišljamo o Drugom svjetskom ratu, moramo prepoznati i prisjećati se historije kao cjeline. Pozivamo one koji organiziraju blajburšku komemoraciju u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od historijskog revizionizma i retrogradne retorike", navedeno je iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Protiv održavanja mise blajburškim žrtvama u Sarajevu je SUBNOR (Savez udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata) Bosne i Hercegovine, koji je za 16. maj najavio i komemorativnu šetnju za žrtve zločina u Drugom svjetskom ratu.

Ranije komemoracije

Bit će to 75. komemoracija za žrtve blajburškog Križnog puta, koje su se održavale na Blajburškom polju u Austriji.

Biskupija u austrijskom gradu Klangenfurtu odbila je u martu prošle godine molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise, obrazlažući da se politički instrumentalizira i da je postala dio ‘političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti’.

Kardinal Vinko Puljić ranije je izjavio da zbog mjera zabrane okupljanja i ograničenog kretanja u cijeloj Evropi nije bilo moguće održati komemoraciju na Blajburškom polju, zbog čega su mu ‘biskupi biskupskih konferencija dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve blajburškoga Križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća’, u Sarajevu.

(RSE/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...