PULJIĆEV NAGLI OBRAT, ODRŽAO MISU: Za blajburške žrtve, ali i "sve žrtve rata i poraća"; CITIRAO IZJAVE PAPE FRANJE tokom njegovog boravka u Sarajevu

- U ime svih katoličkih biskupa u hrvatskom narodu, a posebno u svoje osobno ime, upućujem iskren pozdrav svima vama zajedno i svakom pojedinom od vas koji ste se uključili u našu zajedničku molitvu za tolike žrtve nasilja.

  • Vijesti

  • 16. Maj 2020  16. Maj 2020

  • 16

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova počeo je predvoditi misu za, kako je naveo, sve blajburške žrtve, ali i sve žrtve rata i poraća.

Misi, koja je izazvala oštre reakcije zbog mjera kriznih štabova, uz sveštenstvo, prisustvuje dvadeset vjernika.

- U ime svih katoličkih biskupa u hrvatskom narodu, a posebno u svoje osobno ime, upućujem iskren pozdrav svima vama zajedno i svakom pojedinom od vas koji ste se uključili u našu zajedničku molitvu za tolike žrtve nasilja.

 Ujedno upućujem pozdrav biskupu u Klagenfurtu i svim vjernicima njegove biskupije, gdje se nalazi Bleiburško polje.

Zbog pandemije koronavirusa koja još nije potpuno prestala, ove se godine nismo mogli skupiti na Bleiburškom polju, gdje smo se po tradiciji okupljali i molili za njihove duše - kazao je na početku kardinal Puljić.

Puljić je tokom svog izlaganja na misi, kojoj je prisustvovao izuzetno mali broj građana, citirao izjave pape Franje tokom njegovog boravka u Sarajevu. 

On je poručio da se žrtve ne smiju zaboraviti, a da je cilj molitve pokazati poštovanje.

"Biti prisutan i sudjelovati na ovoj svetoj misi za žrtve Bleiburškog polja ne može se bez posebnih drhtaja srca i osjećaja duše", započeo je Puljić svoje obraćanje kazavši kako se ujedno u srcu budi poštovanje i osjećaj pouzdanja u Boga.

"Želimo da nas molitva pročisti od svih gorkih osjećaja i negativnih naboja koji se javljaju pri sjećanju na žrtve. Sabrani smo u molitvi da pokažemo poštovanje i da čuvamo sjećanje", dodao je on.

Osvrnuo se i na trenutnu situaciju kada je u pitanju poštivanje umrlih, te je citirao svetog Ivana Pavla II čije oči na statui je neko prekrio povezom u znak protesta protiv održavanja ove mise.

"Sadašnjost sve čini da gurne u stranu vrijednost žrtava", poručio je Puljić citirajući riječi svetog Ivana Pavla u kojima govori da je sudbina mira povjerenja institucionalnim formama i solidarnosti srdaca.




Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...