UBLAŽAVANJE MJERA: Austrija 15. juna otvara granice ka istočnim susjedima

Najava stiže nakon što je prethodno dogovoreno uklanjanje ograničenja putovanja između Njemačke, Austrije, Švicarske i Lihtenštajna.

  • Svijet

  • 16. Maj 2020  16. Maj 2020

  • 0

Granice Austrije s Češkom, Slovačkom i Mađarskom u potpunosti će se otvoriti 15. juna, saopćilo je u subotu ministarstvo unutrašnjih poslova.

Time će Austrija nastaviti ublažavanje graničnih kontrola prema svojim susjedima na istoku nakon što je isti dogovor prethodno postignut i sa susjedima na zapadu, prenijela je agencija Reuters.

Najava stiže nakon što je prethodno dogovoreno uklanjanje ograničenja putovanja između Njemačke, Austrije, Švicarske i Lihtenštajna od 15. juna nadalje i ublažavanje ograničenja po pitanju osoba koje mogu prelaziti granice.

Ograničenja za tranzit iz Italije ostaju na snazi.

“Naš cilj je imati što više slobode i samo onoliko ograničenja koliko je to neophodno. Ova ublažavanja stvaraju malo više normalnosti za ljude u pograničnom području i olakšavaju putnicima njihovu svakodnevnicu”, rekli su u zajedničkoj izjavi ministri unutrašnjih, vanjskih i evropskih poslova.

Evropska unija zatražila je u srijedu ponovno otvaranje unutrašnjih granica i ponovno pokretanje putovanja, ali je preporučila da evropske vanjske granice ostanu zatvorene za većinu putovanja barem do sredine juna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...