ALI SUDBINA NIJE DALA: Phil Jackson otkrio da je šut za posljednji naslov namijenio Kukoču, a ne Jordanu

Večeras u SAD-u, a sutra ujutro i u BiH na Netflixu, emitirat će se posljednje dvije epizode Posljednjeg plesa, desetodijelnog dokumentarca o Michaelu Jordanu i njegovoj posljednjoj sezoni u Chicago Bullsima.

  • Sport

  • 17. Maj 2020  

  • 0

U tim ćemo epizodama vidjeti kulminaciju, odnosno osvajanje šestog i posljednjeg prstena, a ESPN je uoči tih epizoda iznio neke već poznate detalje, koji su sada ponovno aktualizirani. Tačnije, ponovio je niz izjava i priča Phila Jacksona objavljenih još te 1998. godine.

Između ostalog, ondašnji trener Bullsa otkrio je da je odlučujući šut za šestu titulu u petoj utakmici finala protiv Utah Jazza namijenio Toniju Kukoču, a ne Jordanu, koji ga je promašio.

Bullsi su vodili 3:1 u seriji i imali priliku sve završiti u petoj utakmici u Chicagu. Utah je vodila 83:81, a posljednji napad imali su Bullsi. Kukoč je do tada već zabio 30 koševa i bio je prvi strijelac Bullsa uz samo dva promašaja iz igre. Jordan je bio na 28 poena.

"Zapravo, posljednju akciju nacrtao sam za Tonija Kukoča, koji je te večeri šutirao 11/13 iz igre. Koliko god sam želio da Jordanu pripadne taj krunidbeni trenutak slave, shvatio sam da je to bila divna prilika da ga iskoristimo kao mamac. I Michaelu to nije smetalo. Međutim, Jazz je postavio centra Grega Ostertaga ispred Rona Harpera, koji je izvodio loptu iz auta. Harp nije dobro vidio. Mogao sam za to iskoristiti Pippena, koji je viši, ali već je ispao zbog šest prekršaja, a nisam imao nikog višeg ko je naviknuo to raditi. Tako je Harper dao loptu Michaelu, koji je šutnuo tricu izvan ravnoteže za pobjedu. Nije to bio sjajan šut, ali bio je šut", ispričao je Jackson.

U nastavku je rekao da je Jordan mirno prihvatio promašaj i okrenuo se šestoj utakmici, što mu je bilo fascinantno.

Utah je tako smanjila na 3:2 i serija se vratila u Salt Lake City, ali ovaj put nije joj bilo spasa. Ponovno je u samu završnicu ušla s prednošću, ali Jordan je ovaj put imao bolju kontrolu nad situacijom. Prvo je polaganjem smanjio na 86:85, zatim ukrao loptu Karlu Maloneu i konačno pogodio za pobjedu 87:86 slavnim šutom preko Bryona Russella te donio Bullsima šesti i posljednji naslov prvaka. 

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...