DRAMA U PARLAMENTU SE NASTAVLJA: HDZ-ovci napustili sjednicu, bili su protiv osude zločina fašističkih režima...

Nakon pauze u zasjedanju, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastavili su raspravu i potom i usvojili Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima, koju su predložili poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut, kao i poslanica Nezavisnog bloka Aida Baručija.

  • Vijesti

  • 20. Maj 2020  20. Maj 2020

  • 2

Rezolucijom se podsjeća na fašistički karakter ustaškog režima tzv. Nezavisne države Hrvatske, milione žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine, te na opredijeljenost da se zaštiti njihovo dostojanstvo i naglašava antifašistička tradicija bh. naroda.

Pauzu je tražio poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović kako bi se sastao Kolegij u proširenom sazivu i razmotrio da se izmijeni ova tačka i da glasi Prijedlog odluke o prihvatanju rezolucija i deklaracija Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta koje se odnose na osudu zločina totalitarnih režima u 20. stoljeću.

Kako poslije pauze to nije učinjeno, on je predložio izmjenu te tačke dnevnog reda, a utemeljenje je našao u činjenici da su predlagači izmijenili tekst rezolucije.

Tokom rasprave, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić kazao je da ne može vjerovati da se u BiH 75 godina nakon Drugog svjetskog rata još raspravlja o tom pitanju, kada su zločinci identificirani i kada je jasan karakter tog rata.

Ne spori, kaže, da je bilo i onih koji su se izjašnjavali kao antifašisti, a činili su zločine i on se, kao antifašista, u njihovo ime izvinjava, ali se pita hoće li to učiniti i oni koji su držali koncentracione logore.

Pozvao je sve da se konačno svi ograde od onih koji su činili zločine u okviru paravojnih formacija, a navodno u ime svog naroda i da se konačno prihvate presude međunarodnih i domaćih sudova, pri tome ne izjednačavajući niti relativizirajući ičiju krivicu.

Da je ova rezolucija napad na autonomiju Katoličke crkvu, vjerske slobode i osjećaj pojedinaca i cijelog hrvatskog naroda, ocijenila je dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZ), dodavši da je to urađeno u tu svrhu, jer "mi nemamo drugih važnijih tema, poput nabavke respiratora ili lažnih diploma i drugih nezakonitosti" pa je, kaže, "najbolja tema ova koju smo danas izabrali".

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić predložio je amandman na rezoluciju kako bi se, kaže, osudila predaja jasenovačke građe koju je vlast u Republici Srpskoj otuđila i predala Hrvatskoj te BiH ostavila bez vrijedne historijske građe o zločinima NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima i ostalim žrtvama.

Odgovorio mu je predsjedavajući Doma Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD), koji je kazao da je potrebno imati u vidu da je mala količina građe možda u podrumima, ali postoje mikrofilmovi, a mnogo više i značajnije građe nalazi se u Arhivu RS-a u Banjoj Luci o zločinima Jasenovca i Gradine, kao i u muzejima u Beogradu.

- Ovo što ste rekli je netačno. Mala količina i mnogo manje vrijednosti je odneseno tada, stoga je prijedlog vašeg amandmana netačan iako važi kao amandman - dodao je.

Mektić je kazao da mu je drago što je javno priznato da je iznesena građa, ali mu je zamjerao umanjenje te činjenice, a Lovrinović je potom pozvao Mektića da ga uvjeri da građe nema u Beogradu, dodavši da je sve rečeno o tom pitanju, ali nije se govorilo o komunističkim zločinima, jer se o tome nije smjelo govoriti.

Nakon rasprave o ovoj tački dnevnog reda, Lovrinović je kazao da će HDZ napustiti sjednicu, jer im se na pleća stavlja odgovornost i krivica te je najavio da neće glasati o bilo kojoj tački dnevnog reda.

- Ovo je drsko kako postupate prema nama, predlagali smo da raspravljamo o svim počinjenim zločinima to niste prihvatili i nije u redu ovo što nam radite - podvukao je Lovrinović kada su poslanici i napustili sjednicu.

Potom je predsjedavajući Doma Nebojša Radmanović promijenio praksu u Domu, gdje se glasa o svim tačkama dnevnog reda nakon što se obavi rasprava o svim tačkama, o njima se izjašnjava te je odlučio da se odmah glasa i o amandmanima, od kojih su neki usvojeni i postali su dio rezolucije, kao i o Rezoluciji, koja je u konačnici usvojena sa 25 glasova za.

(SB/Fena)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...