MMKS DAO ROK: Ratnom zločincu Ratku Mladiću dva dana za...

... izjašnjavanje da li pristaje da se statusna konferencija održi 29. maja putem videolinka zbog mjera zaštite usljed pandemije koronavirusa

  • Hronika

  • 20. Maj 2020  20. Maj 2020

  • 0

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) dao je rok od dva dana Odbrani bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da se izjasni da li pristaje da se statusna konferencija održi 29. maja putem videolinka zbog mjera zaštite usljed pandemije koronavirusa, piše NAP.

Sutkinja Prisca Matimbe Nyambe dala je Mladićevoj Odbrani rok od dva dana da se pismeno izjasne da li su saglasni da se statusna konferencija održi putem videolinka ili da se odgodi do „vremena kada može biti prisutan u sudnici sa svojim advokatom nakon što oslabe restrikcije vezane za pandemiju koronavirusa“, piše BIRN.

Nyambe je navela da u slučaju da Mladić pristane, biće mu omogućeno da prije i tokom same statusne konferencije razgovara sa svojim advokatom putem telefona.

Kako se navodi u odluci, na Mladićev zahtjev, statusna konferencija će se pauzirati u bilo kojem trenutku kako bi mogao da se posavjetuje sa advokatom.

„Nalažem Uredu registrara da organizira zaštićenu komunikaciju prije i tokom statusne konferencije u skladu sa ovom odlukom, što uključuje da nijedna druga osoba ne bude prisutna tokom Mladićevih razgovora sa svojim advokatom, kao i da se ti razgovori ne mogu čuti od strane drugih osoba - koje se možda nalaze u sobi za posjete pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija - kao i da sva sredstva za komuniciranje i vođenje statusna konferencije budu potpuno funkcionalna“, navodi se u odluci sutkinje Nyambe.

Mehanizam je 11. maja saopštio da je zakazao statusnu konferenciju u predmetu Ratko Mladić za 29. maj ove godine, koja će se održati putem videolinka. Prema saopćenju, Mladić je pristao na ovo, i odlučeno je da će imati pristup komunikaciji sa svojim braniocem prije i tokom statusne konferencije.

U odluci sutkinje Nyambe se navodi da je Odbrana naknadno izrazila bojazan za mogućnosti njihovog klijenta da razgovara sa advokatima prije i tokom statusne konferencije, zbog čega je donesena nova odluka u kojoj se traži konačno izjašnjenje Mladićevih branilaca.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine, Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest općina 1992. godine.

Nedavno je MMKS objavio novi termin iznošenja žalbi na presudu Mladiću za 16. i 17. juni ove godine. Prvobitno je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Mladiću bilo zakazano za 17. i 18. mart, ali je odgođeno zbog njegove operacije.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću koje će donijeti konačnu presudu. Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...