SDP BiH POVEZAN S NAJVEĆOM AFEROM U HRVATSKOJ: Sklopili posao s firmom za PRANJE NOVCA!

Nakon što bi dobili novac, Pavković i Kolobarić bi veći dio sume, i to u kešu, vratili svojim partnerima u ovom poslu, odnosno firmi koja je i izvršila uplatu, a za sebe bi zadržali dogovoreni iznos provizije za ovu "malu uslugu".

  • Mini market

  • 21. Maj 2020  21. Maj 2020

  • 1

Hoće li se afera u vezi sa pranjem novca, koja potresa Hrvatsku i u okviru koje je uhapšena supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Hrvatske Ana Karamarko, preliti u BiH? Nije sto posto sigurno, ali nije ni nemoguće.

Naime, prema javno dostupnim podacima, firma "Analytics Experts", čiji je vlasnik Tomislav Pavković mozak cijele kriminalne organizacije u Hrvatskoj, poslovala je i u BiH, i to sa SDP-om BiH.

Prema finansijskom izvještaju koji je SDP BiH dostavio Centralnoj izbornoj komisiji na dan 31. decembar prošle godine, ova stranka prema firmi "Analytics Experts" ima obavezu plaćanja 230.000 maraka. Ovo je, ujedno, i najveći pojedinačni iznos, prema podacima iz ovog finansijskog izvještaja, koji "centrala" ili bilo koja organizaciona jedinica SDP-a treba platiti nekoj firmi. Prva naredna obaveza je dvostruko manja od ovog iznosa, ne računajući poreze i doprinose, odnosno plaćanja prema budžetima.

altDio finansijskog izvještaja SDP-a BiH podnesenog CIK-u

U izvještaju nije navedeno kakav je posao SDP BiH sklopio s firmom "Analytics Experts". Radi se o relativno "mladoj" firmi, koja je osnovana svega desetak dana prije održavanja Općih izbora u BiH 2018. godine, tačnije 26. septembra 2018.

altPodaci o osnivanu firme Analytics Experts/

altPodaci o vlasništvu nad firmom Analytics Experts/

Inače, kako su izvijestili mediji u Hrvatskoj, bazirajući tvrdnje na informacijama dobijenim od USKOK-a, "Analytics Experts" je samo jedna od firmi u vlasništvu Tomislava Pavkovića i Olivera Kolobarića. Njih dvojica su organizovala čitavu mrežu za pranje novca, prevare i izbjegavanje plaćanja poreza.

Model rada je bio sljedeći. Neka od Pavkovićevih i Kolobarićevih firmi bi slale fiktivne fakture svojim "poslovnim partnerima" za robe koje nikada nisu isporučene ili usluge koje nikada nisu izvršene. Njihovi partneri, među kojima je bila i Ana Karamarko, platili bi te fakture. Za taj iznos bi, između ostalog, umanjili glavnicu za obračun poreza.

Nakon što bi dobili novac, Pavković i Kolobarić bi veći dio sume, i to u kešu, vratili svojim partnerima u ovom poslu, odnosno firmi koja je i izvršila uplatu, a za sebe bi zadržali dogovoreni iznos provizije za ovu "malu uslugu". Na taj način bi firma partner dobila gotov novac, koji je mogla trošiti prema vlastitim željama, ne polažući račun nikome, jer on, praktično, ne postoji u zvaničnim tokovima. S druge strane, zahvaljujući ovim malverzacijama, Pavković i Kolobarić su stekli značajnu finansijsku dobit, a tim novcem su kupovali nekretnine u Hrvatskoj, upumpavajući tako nelegalno stečeni novac u zvanične tokove.

Nakon nekoliko ovakvih transakcija, Pavković i Kolobarić su ili zatvarali svoje firme ili ih prodavali nekome. Novi vlasnik bi kasnije nadležnim institucijama tvrdio kako nema dokumentaciju o poslovanju firme prije nego što ju je kupio.

Prema navodima hrvatskih medija, firma "Analytics Experts" za kompaniju u vlasništvu Ane Karamarko nije uradila ama baš ništa, osim što je slala fiktivne fakture.

altDio jednog od brojnih napisa u hrvatskim medijima o aferi "Flajš"

Prema procjenama, učesnici u ovoj aferi, ukupno njih 38, zaradili su na nezakonit način oko 20 miliona kuna, odnosno oko pet miliona maraka, dok su za još 11 miliona kuna, odnosno oko tri miliona maraka, oštetili budžet Hrvatske zbog neplaćanja poreza. Zbog toga je USKOK pokrenuo policijsku akciju "Flajš" u okviru koje je uhapšena 31 od 38 osumnjičenih osoba, a među njima su i Pavković, Kolobarić i Karamarko. Jedna osoba se odranije nalazi u pritvoru, dok se za preostalih šest pretpostavlja da su pobjegle u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...