IAKO SU IM PRIHODI OPALI I MORAJU KRESATI TROŠKOVE, TAHIR LENDO PORUČUJE: "Nema smanjenja plaća uposlenima na budžetu..."

Najveći dio budžeta SBK, odnosno oko 136 miliona maraka ili 62 posto, namijenjen je za plaće, naknade i doprinose više od 5.300 uposlenih u javnom sektoru.

  • Društvo

  • 21. Maj 2020  21. Maj 2020

  • 0

Za sada nije planirano umanjenje plaća uposlenima u javnom sektoru u Srednjobosanskom kantonu (SBK), izjavio je u četvrtak u Travniku premijer SBK Tahir Lendo odgovarajući na pitanja novinara o padu budžetskih prihoda i planiranim uštedama, prenosi Fena.

Lendo je kazao da je javni sektor trebao podnijeti dio tereta krize, uzorkovane pandemijom koronavirusa, ali da to onemogućavaju komplicirane procedure.

"Niko u Federaciji BiH to, nažalost, nije uradio, iako smatram da smo trebali podnijeti dio tereta. Međutim, kod nas su zakoni u javnom sektoru toliko teški i toliko komplicirani za promjene, gdje morate dobiti puno suglasnosti za to. Dakle, mislim da se u ovom trenutku ne razmišlja o smanjenju plaća u javnom sektoru", naglasio je on.

Lendo je najavio skori rebalans budžeta kojim će, kako je kazao, zbog manjka prihoda biti "rezani" brojni izdaci.

"Radi se o tome da su prihodi toliko pali da se mora 'kresati' i štedjeti. To znači da se mnogo budžetskih stavki smanjuje i da ćemo štedjeti gdje god to možemo. Uštede moramo ostvariti kako bismo budžet održali likvidnim, a dijelom i pomogli privredi", naglasio je on.

Najveći dio budžeta SBK, odnosno oko 136 miliona maraka ili 62 posto, namijenjen je za plaće, naknade i doprinose više od 5.300 uposlenih u javnom sektoru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...