VIZA ZA BUDUĆNOST: Je li Mato Zeko, bivši pripadnik HVO-a i aktuelni ambasador BiH u Jordanu, pomogao hiljadama Iračana do dobiju vizu za našu državu?

On nerezidentno pokriva Liban, Irak, Palestinu i Siriju.

  • Mini market

  • 22. Maj 2020  22. Maj 2020

  • 2

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet i užurbano radi na istrazi koja se odnosi na slučaj izdavanja turističkih viza koje su pojedinci iz Ambasade BiH u Ammanu, mimo procedura, omogućili državljanima Iraka koji su dolazili u BiH kao navodni turisti, piše današnji "Dnevni avaz".

List podsjeća da je Granična policija BiH krajem prošle godine sa Sarajevskog aerodroma vratila 50 državljana Iraka koji su imali turističke vize, a koje su, kasnije je utvrđeno, plaćene putem posrednika u Ambasadi BiH u Jordanu po 1.000 eura. Istragom je do sada, navodno, utvrđeno da ovo nije bio izolovan niti prvi slučaj.

"Iako se ranije mislilo da ih je 200, sada je utvrđeno da je na hiljade takvih predmeta, gdje su Iračani, pod krinkom da su turisti, koristili BiH da bi se domogli Evrope", piše u "Dnevnom avazu", gdje dodaju da je riječ o osobama koje su imale ugovorenu rutu dolaska i odsjedanja u jednom sarajevskom hotelu, kao i osobe koje su ih čekale na aerodromu.

U ovu istragu prošle godine uključilo se i Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH koje je odmah po objavljivanju informacije u vezi sa slučajem deportacije iračkih državljana sa Sarajevskog aerodroma zatražilo zvaničnu informaciju od Ambasade BiH u Ammanu, kao i od Granične policije, a izdat je bio i nalog za upućivanje tima za kontrolu u Ambasadu u Ammanu.

"Svi ti podaci sada su upućeni u Tužilaštvo, a u cijeloj priči postoje ozbiljne indicije da su lažne vize izdavali i zaposleni u Ambasadi. Pojedinci su tvrdili da su to sasvim legalne turističke vize, ali je pitanje ko je iz Sarajeva slao dokumente da je riječ o turistima kada se zna da su Iračani građani visokog migracionog rizika", piše list.

Osim dolazaka Iračana, provjerava se da li je bilo ovakvih slučajeva i u drugim ambasadama i među državljanima Maroka, Alžira, Pakistana i Afganistana.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...