POD PRITISKOM ČOVIĆA, DODIKA I RADONČIĆA: CIK će odgoditi lokalne izbore?!

Centralna izborna komisija (CIK) BiH sutra će donijeti odluku o odgodi lokalnih izbora, kazali su za "Nezavisne" u CIK-u BiH.

  • Politika

  • 22. Maj 2020  22. Maj 2020

  • 4

Sjednica će se održati u subou, 23. maja, a nakon toga, članovi CIK-a obratit će se novinarima. 

Inače, danas istječe rok od 15 dana za objavu lokalnih izbora.

Na ovakvu odluku CIK-a presudno su utjecali stranački lideri Milorad Dodik, Dragan Čović i Fahrudin Radončić, koji su osporili legitimitet aktuelnom sazivu CIK-a.

Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović imali su na pres-konferenciji prije dva dana identičan stav o Centralnoj izbornoj komisiji nazivajući je nelegalnom te prizivajući sud da reaguje nakon imenovanja novih članova CIK-a. 

“Za mene je nedopustivo da institucija kakva je CIK, može doživjeti u parlamentu ono što se desilo. Vrlo jasno je kazano da ne mogu biti oni koji su bili na listama ili članovi političkih stranaka, članovi CIK-a. Ovo izborno povjerenstvo morat će doživjeti promjenu i očekujemo da se to desi i ono je za mene nelegitimno kao što je to i “drugi bošnjački član Predsjedništva” i zato imam takav odnos kakav imam”, kazao je Čović.

Dodik je kazao da “nećemo dozvoliti da se u RS provode izbori dok je ovakva Centralna izborna komisija.”

“Mi ćemo formirati svoju komisiju. Vlast u RS ima dvije trećine parlamenta i ništa to ne može osporiti. Možemo donijeti Ustav, nemojte da nas neko nagoni na to”, kazao je Dodik.

“Razgovarali smo o tome da postoje sredstva koja se mogu odobriti za održavanje lokalnih izbora, ali ovdje su problem nelegalno izabrani članovi CIK-a. Centralna izborna komisija koja je u mandatu, ne može otići sve dok se ne implementiraju rezultati izbora, a to nije učinjeno. Mi nemamo ništa protiv održavanja izbora. Mi se nadamo da će sud poništiti izbor članova CIK-a i tada bi se mogla odobriti sredstva. Ovdje nisu problem sredstva, već CIK koji je nezakonito izabran, onda prihvatate situaciju i da izbori budu nezakoniti”, kazao je Dodik.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je prije nekoliko dana da bi bilo dobro spojiti lokalne i opće izbore.

Na pitanje novinara o održavanju ovogodišnjih izbora, kazao je da za njega nije loša opcija da se lokalni izbori, koji bi trebali biti održani u oktobru, spoje s općim izborima za dvije godine kako BiH ne bi bila u stalnoj izbornoj kampanji.

S druge strane, mišljenja je da u ovom trenutku izbori nisu prioritet, ponovivši svoj stav o izbornim krađama u proteklih nekoliko izbornih ciklusa.

"Za dvije godine mogli bismo prvo depolitizirati Centralnu izbornu komisiju (CIK), a potom organizirati fer i poštene izbore. Važnije je da li će izbori biti organizirani na fer način nego da li će biti za dva ili tri mjeseca", smatra Radončića.

Radončić je jučer podržao Dodika i Čovića kazavši da Centralna izborna komisija sastavljena od pet stranačkih ličnosti nema legitimitet. 

- S jedne strane, imate legalistički koncept da izbori budu održani i treba da budu održani. S druge strane, CIK je sastavljen od pet stranačkih ličnosti. Imate dva iz SDS-a, dva iz SDA i DF-a i ta komisija gubi svoj legitimitet - naveo je Radončić.

On je naglasio da će zakazivanje lokalnih izbora zavisiti od ljudi koji imaju pravo veta, odnosno da li će SNSD ili, eventualno, HDZ biti protiv toga.

- Ako budu protiv toga, izbora neće biti - otkrio je Radončić.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...