NESTALA SREDINOM 20. VIJEKA: Posljednji snimak tasmanijske zvijeri

Tasmanijski tigar ili tilacin nestao je sredinom 20. vijeka i malo se živih ljudi može pohvaliti da ga je vidjelo. Međutim, snimak koji je nedavno objavio Nacionalni arhiv za kinematografiju i zvuk Australije, omogućava nam da vidimo posljednjeg člana ove fascinantne vrste.

  • Šareni svijet

  • 22. Maj 2020  22. Maj 2020

  • 0

Video prikazuje Bendžamina, posljednjeg poznatog tasmanijskog tigra, koji je 1936. godine doživio tragičnu smrt: umro je od hipotermije u zoološkom vrtu "Beaumaris" u gradu Hobartu u Australiji.

​Snimak koji traje 21 sekundu, snimio je 1935. godine reditelj Sidi Kuk za putopisni dokumentarac pod nazivom "Tasmanija, zemlja čuda". Nažalost, postoji samo nekoliko odlomaka iz ovog videa, piše portal Science Alert.

Snimak je 85 godina bio u skladištu, sve dok Australijska nacionalna arhiva filma i zvuka nije odlučila da ga digitalizuje u 4K kvalitetu. U videu, pripovjedač objašnjava da je i u to vrijeme ova vrsta bila "rijetka" i da ih je čovjek potjerao iz njihovog prirodnog staništa.

Tilacin je bio mesožder, nastao u periodu holocena. Ova vrsta je izumrla u kopnenoj Australiji hiljadama godina prije dolaska Evropljana, ali je preživjela na ostrvu Tasmanija. Njegov najbliži živi rođak je tasmanijski đavo.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...