KADRIJA TE TUŽI, KADRIJA TI SUDI: Nije poništen tender za vodeni top!

Traženo je da jačina motora mora da bude od 198 do 213 kilovata, a u ponudi firme “DanialS” pisalo je da nudi vozilo od 440 konjskih snaga. MUP-u KS bilo je mrsko da preračunava pa je ponuda odbačena. Milion maraka, mimo zakona, dodijelio je firmi “KM Trade” advokata Kadrije Kolića.

  • Društvo

  • 23. Maj 2020  23. Maj 2020

  • 0

Piše: Žana Gauk

Kancelarija za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine nije poništila tender za nabavku vodenog topa za razbijanje demontracija za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Prema rješenju koje je u posjedu Žurnala, poništena je samo odluka o izboru “KM Tradea” advokata Kadrije Kolića za posao vrijedan gotovo milion KM i predmet je vraćen MUP-u na ponovno odlučivanje.

Dokument je 15. aprila potpisala predsjednica Vijeća Dragana Šobot, a nakon što je tešanjska firma “DanialS” uložila žalbu zbog odbacivanja ponude, uz obrazloženje da ne ispunjava zahtjeve iz tenderske dokumentacije.

“U ponovnom postupku MUP KS je obavezan da, uvažavajući stavove ovog organa, izvrši evaluaciju pristiglih ponuda, zatim donese pravilnu i zakonitu odluku i predmetni postupak nastavi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, podzakonskim aktima i predmetnom tenderskom dokumentacijom”, zaključila je Šobot.

Uslovi u očigledno namještenom tenderu za firmu advokata suspendovanog direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka tako su ostali potpuno isti.

KAKO JE SELIMOVIĆ NAMJESTIO POSAO ZA KOLIĆA

U žalbi tešanjske firme, koja je u posjedu Žurnala, detaljno su pobrojani propusti MUP-a, na osnovu kojih je policijski komesar Nusret Selimović, policijski precizno i bez mnogo dodatnog razmišljanja, odabrao Kolića za dodjelu ugovora vrijednog 988.650 KM sa uračunatim PDV-om.

U tenderu je, između ostalog, traženo da jačina motora vozila mora da bude od 198 do 213 KW, u ponudi “DanialS”-a pisalo je da nudi vozilo od 440 konjskih snaga, što je jedinica koja se za obilježavanje snage motora koristi jednako kao snaga izražena u kilovatima. MUP je bilo mrsko da preračunava pa je to bio jedan od razloga za obacivanje ponude.

“Imajući u vidu da je opštepoznato da se snaga motora na jednak način označava u konjskim snagama, odnosno u kilovatima, tako da omjer znači: omjer konjske snage i kilovata 1KW=1.359KS. U konačnici ponuđač je dokazao da nudi motor snage kako je i zahtijevao ugovorni organ pa se ponuda ne može odbaciti iz tog razloga”, navedeno je, između ostalog, u žalbi.

“DanialS” u žalbi navodi i da dio dokumenata iz ponude “KM Tradea” nije potpisao direktor te firme Nihad Mašić, a izjave je dao Almir Kukoljac.

“Kukoljac je direktor poslovne jedinice Mostar, Konjic i Bihać, a pomenute izjave je dao u svoje ime, ne u ime direktora društva, što je suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama. Radi se o izjvama koje se izričito daju za konkretni ugovorni organ i u konkretnom postupku javne nabavke pa je potpuno neprihvatljivo da se private izjave koje je dao uposlenik firme ‘KM Trade’, a ne direktor društva”, stoji u dokumentu.

Osim toga, prema usvojenoj žalbi, MUP KS pogrešno je ocijenio “KM Trade” jer nije primjenio jednak tretman kod ocjene tehničkih karakteristika. Tako je odabrani “KM Trade” naveo da glavni vodeni top ima domet maksimalno 50 metara, “ali nije precizirao maksimalni domet”.

“Ako MUP KS nije prihvatio raspon rezervoara ‘od-do’, bez jasne odrednice o zapremini rezervoara u ponudi firme ‘DanialS’, onda je, primjenjujući načelo jednakog tretmana, na isti način trebalo da ocijeni i ponudu ‘KM Tradea’”, zaključuje se u žalbi.

Kancelarija za razmatranje žalbi ove navode je usvojila kao potpuno osnovane.

Selimović je prije nekoliko dana tvrdio da je tender poništen, a Kolić ga je u jednom od svojih agresivnih TV nastupa demantovao navodeći da to nije istina.

“Nije poništen postupak, nego odluka o dodjeli. To je predmet pred Sudom i ne bih komentarisao”, istakao, a onda naveo i zanimljiv detalj.

“Nisam ja prodao vozilo, nego kompanija koja je ozbiljna i zapošljava ljude”.

Kako prodao, ako je predmet vraćen na ponovno odlučivanje? Hoće li to novo odlučivanje o trošenju milion KM javnog novca na vozilo za razbijanje nasilnih demonstracija biti tek formalnost?

(zurnal.info)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...