VIŠE OD UŽITKA: 10 ljekovitih razloga za seks

Stručnjaci tvrde kako vođenje ljubavi godi organizmu na bezbroj načina. Seks jača imunitet i održava zdravu tjelesnu težinu. A to je tek početak...

  • Sex i grad

  • 23. Maj 2020  23. Maj 2020

  • 0

 Predstavljamo vam 10 pozitivnih učinaka seksa na zdravlje, potvrđenih od brojnih naučnika.

1. Seks otklanja stres

Ako je stres postao dio vaše svakodnevice, vrijeme je za češću akciju u krevetu! Naime, vođenje ljubavi snižava krvni pritisak te tako smanjuje stres. Potvrdilo je to i škotsko istraživanje u kojem su sudjelovale 24 žene i 22 muškarca. Naučnici su sudionike podvrgnuli stresnoj situciji. Rezultati su pokazali da su osobe koje su imale spolne odnose, bolje reagirale na stres od osoba koje su apstinirale. Više seksa - manje stresa!

2. Seks ojačava imunitet

Dobar seks osigurava zavidno fizičko zdravlje. Stručnjaci kažu: vodite ljubav jednom ili dvaput sedmično. Na taj se način povisuje količina antitijela pod nazivom imunoglobulin A ili IgA. Ta vas antitijela mogu zaštititi od prehlada i drugih infekcija. Potvrđuje to i studija u kojoj je sudjelovalo 112 studenata. Oni koji su češće vodili ljubav - jednom ili dvaput sedmično - imali su povišen nivo IgA od osoba koje su apstinirale ili vodile ljubav manje od jednom sedmično.

3. Seks sagorijeva kalorije

Trideset minuta seksanja sagorijeva više od 85 kalorija. Ako vodite ljubav dvaput sedmično, mjesečno ćete gubiti 850 kalorija. Nije loše, zar ne? Seks je, osim toga, izvrstan način tjelovježbe. Ako želite iskazati svoje umijeće u krevetu, pripremite se, jer dobar seks zahtijeva i fizičku i psihičku angažiranost.

4. Seks poboljšava kadiovaskularno zdravlje

Ako ste zakoračili u "zlatne godine" i ako se bojite da ćete tokom seksa doživjeti srčani udar, britanski naučnici tvrde kako nemate razloga za strah. Istraživanje je pokazalo da učestalost seksualnih odnosa nije povezana sa srčanim udarom. Čak naprotiv, rezultati su pokazali da vođenje ljubavi dvaput ili više puta sedmično smanjuje rizik od zastoja srca. Stoga, seksajte se - srce će vam biti zahvalno!

5. Seks ojačava samopouzdanje

Ako uživate u seksu i dotičnom partneru, vaše će samopouzdanje porasti do neslućenih visina. Povišen nivo samopouzdanja rezultirat će još boljim seksom. I eto vas u začarom krugu. Jeste li se ikad pitali zašto volimo seks? Stučnjaci odgovaraju: zato što se zbog njega osjećamo dobro u svojoj koži.    

6. Seks razvija prisnost

Vođenje ljubavi i postizanje orgazma povisuje nivo oksitocina, poznatijeg pod nazivom "hormon ljubavi ". On nam pomaže da se povežemo s određenom osobom i izgradimo međusobno povjerenje. Povišen nivo oksitocina povezan je i s osjećajem darežljivosti. Stoga, ako vas iznenada preplavi neopisiv osjećaj velikodušnosti prema partneru, zahvaliti možete hormonu ljubavi.

7. Seks smanjuje bol

I eto opet svemoćnog oksitocina na djelu! Ako se ste se oduvijek pitali zašto se vaša glavobolja ili simptomi PMS-a poboljšavaju nakon seksa, odgovor leži u povišenom nivou ovog hormona. Njegovim izlučivanjem raste endorfin, a bol se stišava.

8. Seks smanjuje rizik od raka prostate

Često ejakuliranje, pogotovo u dvadesetima, može smanjiti rizik od razvoja raka prostate u kasnijim godinama, objavili su australski naučnici. Muškarci koji ejakuliraju pet ili više puta sedmično u dvadesetima, smanjuju svoj rizik od raka prostate za trećinu. Dobra je to vijest za sve mladiće koji su još uvjereni kako je masturbacija štetna za zdravlje penisa. Što više izbacivanja sperme - to manja šansa za rak prostate!  

9. Seks ojačava mišiće donjeg dijela zdjelice

Drage dame, ako za vrijeme seksa izvedete nekoliko vježbi za ojačavanje mišića donjeg dijela zdjelice, imat ćete višestruku korist. Uz Kegelove vježbe doživjet ćete više zadovoljstva, ojačat ćete ovo područje i umanjiti rizik za inkontinenciju u starijoj dobi.

Osnovna Kegel vježba glasi: stisnite mišiće donjeg dijela zdjelice kao da pokušavate zaustaviti urin. Brojite do tri i opustite mišiće.

10. Seks poboljšava san

Tijelo tokom orgazma otpušta hormon oksitocin, koji unapređuje san. Ako ste se oduvijek pitali zašto vaš muškarac zaspi ubrzo nakon orgazma - odgovor ponovo leži u nivou oksitocina. Dovoljna količina sna je višestruko korisna - npr. za održavanje zdrave kilaže i stabilnog krvnog pritiska.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...