MINISTRICA FINANSIJA RS ZORA VIDOVIĆ: Predložen maksimalan iznos zaduženja do 678 miliona KM

"Prijedlogom odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske predviđeno je dugoročno zaduživanje Srpske za ovu godinu u maksimalnom iznosu do 678 miliona KM", saopštila je ministrica finansija Zora Vidović.

  • Ekonomija

  • 23. Maj 2020  23. Maj 2020

  • 0

Vidović je rekla da je struktura ovog zaduženja takva da je na domaćem tržištu 354,1 milion KM, a na inostranom tržištu 323,8 miliona KM.

Prema njenim riječima, od 354,1 miliona KM, izvršeno je zaduženje od 214,1 milion KM i ostaje da je na domaćem tržištu još moguće zaduženje od 140 miliona KM.

Vidović je rekla da su inostrani kreditori, kao što su Međunarodni monetarni fond (MMF), Svjetska banka i Evropska komisija, ponudili finansijsku podršku u vidu povoljnih kredita kako bi pomogli institucijama BiH i Republike Srpske radi prevazilaženja finansijskih problema izazvanih pandemijom koronavirusa.

Ona je navela da su uslovi kreditiranja kod MMF-a takvi da je godišnja kamatna stopa 1,05, rok otplate pet godina i grejs period tri godine.

Vidović je rekla da Republika Srpska pregovara sa Svjetskom bankom u vezi s kreditom koji bi služio za privredni oporavak, dodavši da je tu kamata jedan odsto, rok otplate 20 godina, ali da još nije postignut dogovor o iznosu kredita.

Ona je navela da je Evropska komisija uputila pismo namjere i da bi vrlo brzo trebalo da se potpiše sporazum od 70 miliona KM.

Vidović je podsjetila da je, kada se usvajao budžet Republike Srpske za ovu godinu, donesena odluka o dugoročnom zaduženju od 315 miliona KM, istaknuvši da se sada ova cifra pomjera na 678 miliona KM.

- Razlog za ovako povećanje zaduženja je pandemija virusa korona, koja se desila u cijelom svijetu i u Republici Srpskoj - rekla je Vidović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...