MILOŠ LUČIĆ JE PAO NA GODINU, A VJEROVATNO I NA GLAVU: Bivši Šešeljev radikal i sin biznismena novi savjetnici u Ministarstvu za ljudska prava BiH

Završava se formiranje kabineta ministra za ljudska prava BiH Miloša Lučića; Sin biznismena sa Sokoca i Šešeljev radikal novi su savjetnici u kabinetu...

 

  • Politika

  • 23. Maj 2020  23. Maj 2020

  • 1

Piše: Branka Mrkić-Radević

Dvadeset i pet godina nakon rata, tokom kojih se malo ko uključen u oblast ljudskih prava nije okoristio od povratničku populaciju i manjinske grupe, vlasti u BiH opet su nadmašile same sebe.

Novi ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić završava formiranje svog kabineta.

Šef kabineta ministra Lučića višestruko je kompromitovani Mlađen Božović, nekadašnji direktor Fonda za povratak.  

I dok je javnost zabavljena postavljanjem za savjetnicu Marine Ševkušić, u Ministarstvo za ljudska prava kao ministrov savjetnik zaposlen je bivši član Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj Dejan Šantić. On je bio predsjednik općinskog odbora stranke.

Drugi član ministrovog kabineta je mladi Mrđan Čolović, DNS-ovac i sin biznismena, ugostitelja i političara sa Sokoca Zorana Čolovića Čavke. On je, pak, u maju 2019. postao je predsjednik OO DNS-a Sokolac. Na njegovu kuću je 2015. bačena bomba.

Za savjetnicu u kabinetu imenovana je i Zlata Krsmanović, uposlenica Fonda za povratak.  

Prema informacijama Žurnala, Dejan Šantić je već stigao na svoje novo radno mjesto. Neće mu biti u potpunosti nepoznato jer je upravo u Ministarstvu za ljudska prava dugogodišnja uposlenica bila njegova majka - Ljiljana Šantić. Penzionisana je prije nekoliko godina. 

Dejan Šantić bio je predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo. U septembru 2017. smijenjen je sa ove pozicije zbog vrijeđanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Šantić je na svom Facebook profilu uz fotografiju na kojoj je predsjedniku Srbije dodao tradicionalnu albansku kapu protestvovao zbog “izdaje svojih poslanika na Kosovu”:

"Nevjerovatno izgleda kako je pi...kousti Vučić svojom posjetom Istočnom Sarajevu uspio da u potpuno drugi plan stavi izdaju svojih poslanika u tzv Kosovu i njihovu podršku ratnom zločincu Haradinaju! Mediji iz RS-a prenijeli su tu vijest kao neku sporednu, a pažnju su posvetili obećanim milionima eura - kao da ti isti euri mogu zasjeniti izdaju i pripreme terena da Vučić prizna i nezavisnost tzv. Kosova u dogledno vrijeme. Isto tako nestvarno djeluje da gotovo niko u RS-u nije prepoznao namjeru pi...koustog da iznenadnim ulaganjima u RS i približavanju vlastima RS-a, dotični želi malo da ublaži posljedice onoga što radi na Kosovu i Metohiji, te na taj način se i malo približi Ruskoj federaciji i nastavi sjediti na dvije stolice (istina, veći pritisak gu*icom pravi na stranu Kurtza i ostalih njemu dragih zapadnih političara", napisao je novi savjetnik Šantić, nakon čega je uslijedila smjena koju su inicirali kadrovi SNSD-a.

Dejan Šantić podnio je ostavku na sve stranačke funkcije i napustio SRS. Iako je nakon napuštanja radikala negirao da mu je DNS bliska politička opcija, članovi DNS-a javno objavljuju fotografije sa političkih aktivnosti na kojima se nalazi i Šantić.
Treba li javnost posebno podsjećati da je novi ministar za ljudska prava kandidat upravo DNS-a? DNS je tako u potpunosti “poklopio” Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Sve one koje iznenađuje ovakva politička trgovina i prava uvreda ranjivih kategorija, treba podsjetiti da je u prethodnim decenijama na vidjelo isplivalo mnogo skandala sa pronevjerom novca povratničke populacije, koji nikada nisu dobili sudski epilog.

Prisjetimo se samo da su članovi nekadašnje Komisije za ljudska prava ovog Ministarstva bili predmet istrage SIPA-e zbog pronevjere novca za povratnike. Niko od njih nije sankcionisan.

Još 2010. godine, a pisali smo o tome, SIPA je podnijela izvještaj o Komisiji i Fondu za povratak, na čijem je čelu bio Mlađen Božović, danas, ironije li, ponovo uposlenik Ministarstva. Tužilaštvu BiH tada su dostavljena dva izvještaja ali bez ikakvih rezultata. Komisija, koju je SIPA istraživala, radila je u sastavu: Slavko Marin, Miladin Dragičević, Edin Mušić, Safet Halilović, Davor Čordaš, Omer Branković, Nevenko Herceg, Dragomir Kovač i Siniša Kisić.

Siniša Kisić nedavno je preminuo. Veći dio ostalih članova Komisije nakon završetka mandata nastavlja nesmetano političku karijeru u savjetničkim i ministarskim kabinetima.

Treba li onda čuditi to do čega je Ministarstvo za ljudska prava u konačnici dovedeno? Ministra ponavljača i podobne savjetnike?

Dok u Bosni i Hercegovini još uvijek postoje kolektivni centri u kojima ljudi umiru zbog siromaštva i loših uslova. Od Hrasnice, pa dalje...

(Žurnal) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...