WASHINGTON MATIRAO MOSKVU I PEKING: Amerikanci uspješno testirali novo oružje... (VIDEO)

Američka mornarica nije saopštila kolike je snage novi laserski oružani sistem (LSWD).

  • Svijet

  • 23. Maj 2020  23. Maj 2020

  • 0

Na videosnimcima i fotografijama koje je objavila američka mornarica, vidi se kako američki ratni, amfibijski transporter USS Portland laserskim topom uništava bespilotnu letjelicu iznad Pacifika, izvijestio je danas CNN pozivajući se na saopćenje američke Pacifičke flote.

Američka mornarica nije saopštila kolike je snage novi laserski oružani sistem (LSWD), kao ni tačnu lokaciju testiranja, ali se zna da je bojeva proba izvršena 16. maja u Tihom okeanu.

Američki institut za strateške studije navodi u jednom izvještaju iz 2018. godine da se očekuje da novi laserski top ima snagu od 150 kilovata.

Kapetan USS Portlanda Keri Sanders ocijenio je da s ovim novim naprednim naoružanjem "američka mornarica redefiniše ratovanje na otvorenom moru".

Razvoj laserskog naoružanja primarni je cilj SAD, pogotovo nakon što je Rusija predstavila svoje supersonične rakete i oružane sisteme Cirkon i Avangard.

S obzirom na to da lasersko oružje pogađa mete brzinom svjetlosti, vrijeme reakcije smanjeno je na djelić sekunde, što američke brodove ponovo čini najmoćnijim ratnim mašinama na svijetu. Ruske rakete neće moći da unište brodove naoružane laserskim oružjem.

Iz vojnog budžeta SAD već se nekoliko godina izdvajaju sredstva za izgradnju novih nosača aviona na koje će se moći instalirati laserski topovi, što će Vašington zakucati na prvo mjesto po vojnoj snazi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...