KO JE OVDJE LUD: Evo šta o usvajanju budžeta i odgađanju lokalnih izbora kažu Dušanka Majkić, Amir Fazlić i Lidija Bradara…

Članovi Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su nakon sjednice u Sarajevu iznijeli oprečna mišljenja o usvajanju budžeta institucija BiH i opravdanosti odgađanja loklanih izbora.

  • Vijesti

  • 26. Maj 2020  26. Maj 2020

  • 3

Dušanka Majkić iz SNSD-a izjavila je da neusvajanje budžeta institucija BiH nije jedini razlog zašto su izbori odgođeni, jer smatra da imamo i "nelegalne članove" Centralne izborne komisije (CIK).

Istaknula je da taj budžet mora biti izraz volje onih koji ga usvajaju i da oko tako važnog dokumenta mora postojati konsenzus.

- Prije je bilo nezamislivo da u CIK budu imenovani kadrovi direktno iz najužeg rukovodstva neke stranke koji se ne pridržavaju Izbornog zakona. Eventualna "mostarizacija" Bosne i Hercegovine predstavljala bi problem s nesagledivim posljedicama - navela je Majkić.

Amir Fazlić iz SDA naglasio je da je usvajanje budžeta institucija BiH prioritet zbog svih obaveza koje zemlja ima, ali i da bi prekinuli dileme o održavanju izbora. 

- Mi u SDA smatramo da budžet treba usvojiti što prije, jer dilema o izborima i drugim obavezama ne smije biti. Postoje stranke koje opstruiraju usvajanje budžeta, a deklarativno se zalažu za održavanje izbora - kazao je Fazlić.

Dodao je da treba sačekati presudu Ustavnog suda zbog odgađanja izbora, iako smatra da je CIK sve odluke donio po zakonu. 

Lidija Bradara iz HDZ-a podsjetila je da je budžet institucija BiH bio pripremljen još krajem 2019. i da su predstavnici HDZ-a bili spremni da ga podrže u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Potcrtala je da CIK mogao po zakonu odgoditi izbore, ali da će o tome svoj sud dati pravosudne institucije. 

Bradara je poručila da zadaća CIK-a nije da se bavi novcem nego da provodi Izborni zakon.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...