UDRUŽENJE NJEMAČKIH SUDIJA OBJAVILO: Alarmantna statistika zločina protiv Jevreja

Udruženje njemačkih sudija (DRB) pozvalo je u srijedu na nove napore u borbi protiv antisemitizma uoči izvještaja o "alarmantnoj" statistici o krivičnim djelima počinjenim nad Jevrejima.

  • Svijet

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 1

Savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer i načelnik njemačke Savezne kriminalističke policije (BKA) Holger Muench u srijedu će predstaviti izvještaj o politički motiviranim krivičnim djelima u 2019.

Porast krivičnih djela antisemitizma

Prema izvještaju, krivična djela antisemitizma porasla su za 13 posto u odnosu na raniju godinu, a radi se o oko 2.000 napada na Jevreje i jevrejske institucije.

Njemački list "Bild" tvrdi da su politički motivirana krivična djela u Njemačkoj prošle godine porasla za 14,2 posto, a vlasti su zabilježile najmanje 41.000 takvih napada.

Više od polovice se povezuje s krajnjom desnicom, ali list ne navodi ko su počinioci ostalih krivičnih djela koja se odnose na antisemitizam i ostale politički motivirane napade.

Predsjednik DRB-a Sven Rebehn smatra da je "planirani novi zakon protiv mržnje i krajnje desnog ekstremizma pravi odgovor države na sve veći broj krivičnih djela protiv Jevreja i poticanja na mržnju".

Rebehn je pozdravio činjenicu da zastupnici žele postrožiti progon zločina iz mržnje i poticanja mržnje na internetu te izričito žele u zakon uključiti antisemitske motive kao otežavajući faktor.

(Index.hr/SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...