ČOLAKA IZBEZUMIO IZETBEGOVIĆEV INTERVJU ZA TV IGMAN: "Hrvatima ne trebaju nikakve koncesije, jer je BiH zemlja i hrvatskog naroda!" (VIDEO)

- Hrvatima u BiH ne trebaju nikakve koncesije, jer je BiH zemlja i hrvatskog naroda - rekao je u intervjuu za Hrvatski medijski servis Bariša Čolak, izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH. On se osvrnuo na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da bi predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović trebao relaksirati odnose s Bošnjacima kako bi oni dali koncesije, odnosno jamstvo da Hrvatima neće više nametati člana Predsjedništva te izaslanike u domovima naroda.

  • Politika

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 1

Na pitanje kako komentira nastup Bakira Izetbegovića na MTV Igman i njegovu izjavu o tome kakvu bi politiku HDZ BiH trebao voditi, Čolak je kazao da nema nikakve potrebe da bilo ko, pa niti Izetbegović, govori šta bi to HDZ BiH trebao raditi.

- HDZ BiH ima svoj Statut, svoj program, smjernice političkog djelovanja i druge akte na temelju kojih od svog utemeljenja ostvaruje daleko najveći postotak glasova u odnosu na biračko tijelo kome se obraća od bilo kojeg drugog političkog subjekta u BiH. Mislim da takve poruke nisu dobronamjerne niti mogu doprinijeti uspostavi boljih međuljudskih, međustranačkih i međunacionalnih odnosa u BiH, pogotovo kad se na skoro svakodnevnoj osnovi dovode u pitanja prava Hrvata zajamčena samim Ustavom BiH. Krajnje je vrijeme da se, umjesto političkog nadmudrivanja, pređe u iskreni dijalog, izmjenu Izbornog zakona BiH sukladno odlukama Ustavnog suda BiH i presudama Europskog suda za ljudska prava. Jednako tako je važno prestati koristiti brojčano stanje bilo kojeg konstitutivnog naroda kao mjerilo njegove ravnopravnosti. Što prije to shvatimo i počnemo se ponašati odgovorno prema sebi i drugima, to su veće šanse za naš zajednički uspjeh. Svako drugo postupanje vodi još većoj političkoj i drugoj krizi u BiH.

Zamoljen da prokementira Izetbegovićevu izjavu kako je rekao Čoviću da kaže Bevandi neka ne pokušava uglaviti kantone u raspodjelu novca od MMF-a, jer to vide kao želju da prave neki novi institucionalni entitet mimo Federacije, Čolak je kazao da su kantoni uvršteni u Pismo namjera na bazi prethodno postignutog dogovora.

- Činjenica je da su županije uvrštene u Pismo namjere o raspodjeli sredstava MMF-a na bazi prethodno postignutog sporazuma predsjednika političkih stranaka koji su, barem u formalnom smislu, u tom trenutku tvorili parlamentarnu većinu (Čović, Dodik i Izetbegović), a kojem sporazumu su svjedočili i neki od veleposlanika, odnosno predstavnika međunarodne zajednice. Postavlja se logično pitanje kako je moguće da gosp. Bevanda, poslužit ću se citatom iz vašeg pitanja, pokušava uglaviti već uglavljene kantone i to uglavljene s izričitim pristankom gosp. Izetbegovića. Kako je moguće u vrlo kratkom roku zaboraviti, zanijekati ili odustati od postignutog sporazuma? Taj sporazum je postignut na bazi ne nikakvih novih nego postojećih ustavnih aranžmana. Županije su sastavne jedinice  BiH i, kao takve, ustavna su kategorija, a i svaka od njih ima i vlastiti ustav. Praviti neki novi institucionalni okvir ili novi element mimo Federacije nije moguće bez promjene Ustava FBiH, a potpuno sam siguran da gosp. Izetbegoviću nije nepoznata ova činjenica pa izjave ove vrste mogu samo još više pojačati nepovjerenje i dodatno opteretiti ionako složenu političku situaciju. Na ovaj se način svjesno pokušava prebaciti odgovornost tamo gdje ona ne postoji, istodobno bježeći od vlastite odgovornosti.

Na pitanje novinara kako graditi odnose u BiH kada predstavnik najveće bošnjačke stranke, kao, nešto nudi pa na kraju ne da Hrvatima, Čolak je kazao da Hrvatima u BiH ne trebaju nikakve koncesije, jer je BiH zemlja i hrvatskog naroda.

- Hrvati u BiH su temeljem Ustava BiH konstitutivan narod, a ustavno načelo konstitutivnost naroda zabranjuje bilo kakvu privilegiju ili dominaciju u strukturama vlasti jednog ili dva konstitutivna naroda. Nažalost, politika koja se prezentira od SDA, ali ne samo od SDA, na najgrublji mogući način krši ovo temeljno ustavno načelo, koje podrazumijeva međusobnu jednakopravnost konstitutivnih naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba. Po gosp. Izetbegoviću ispada kako je nužno da nam Bošnjaci daju koncesiju kako bismo birali svog člana Predsjedništva BiH i izaslanike za domove naroda, kao da to nije naše ustavno pravo, ali na kraju ne može ni koncesija, iako se ona plaća, ako nismo spremni provoditi politiku SDA.

-To je još jedna nepotrebna, ničim utemeljena, neeuropska i krajnje uvredljiva izjava gosp. Izetbegovića. Bilo bi jako dobro kad bi svi oni koji žele komentirati sv. misu, prethodno se upoznali sa sadržajem i smislom sv. mise. Ako im to predstavlja veliki problem, onda bi bilo red da barem pročitaju rezolucije Vijeća Europe i Europskog parlamenta koje osuđuju sve totalitarističke ideologije i sve totalitarne sustave, dakle fašizma, nacizma i komunizma, a neke od njih na poseban način osuđuju zločine totalitarnog komunističkog sustava i pozivaju zemlje da njeguju kulturu sjećanja i komemoriraju žrtve tog sustava. Nije neka velika mudrost busati se u antifašistička prsa, a istodobno koristiti metode i način ponašanja onih koji po svemu iskazanom baštine obrasce ponašanja totalitarnog komunističkog sustava.

U videoprilogu pogledajte integralni intervju Bakira Izetbegovića na koji je reagirao Bariša Čolak.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...