VELIKI USPJEH TURSKE U LIBIJI: Nakon snaga generala Haftara, povlače se i ruski borci!

Prijavljeni odlazak Rusa je još jedan udar za Libijsku nacionalnu vojsku (LNA), Khalifa Haftara, ocjenjuju svjetski mediji.

  • Svijet

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 0

Ruski borci u Libiji ispraćeni su iz grada, koji se nalazi južno od Tripolija od strane svojih libijskih saveznika, nakon što su se povukli s linija fronta u glavnom gradu, rekao je gradonačelnik. Prijavljeni odlazak Rusa predstavlja još jedan udarac Libijskoj nacionalnoj vojsci (LNA) vojnog vođe Khalifa Haftara i njegovim stranim saveznicima.

Haftarove snage, potpomognute Rusijom, Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, 13 mjeseci pokušavale su ući glavni grad Libije, ali su pretrpjele niz poraza posljednjih sedmica u borbama protiv snaga Tripolija, koje podržava Turska.

U protekla dva dana snage LNA povukle su se s nekih položaja u južnom Tripoliju. Vojnic međunarodno priznate vlade ponovno su ušle u neka od tih područja.

Ruski borci udruženi u LNA su se povukli s teškom opremom od glavnog grada do aerodroma Bani Walid, grada koji je oko 150 km udaljen jugoistočno od Tripolija, rekao je Salem Alaywan, gradonačelnik Bani Walida. Za Reuters je rekao da su Rusi sada istjerani iz zapadne Libije u Jufru.

Rusija je u međuvremenu demantirala optužbe dajer poslala borbene avione u Libiju. “Ta zbvrdnja ne odgovara stvarnosti”, izjavio je Andrei Krasov, prvi zamjenik predsjednika Odbora za državnu dumu.

“Pozicija Rusije je dobro poznata: mi se zalažemo za okončanje krvoprolića u Libiji, pozivamo sve strane u sukobu da se suzdrže od upotrebe oružja i sjednu za pregovarački sto”, dodao je Krasov.

Turska je vojsku u Libiju poslati na osnovu sporazuma koji je Ankara potpisala sa libijskom Vladom nacionalnog jedinstva premijera Fayeza Al-Sarraja koju priznaju Ujedinjene nacije. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...