U ČITAVOM SVIJETU ODJEKNULA OVA SRAMOTA: Noam Chomsky pisao Vučiću - "Nadam se da Srbija neće poći mračnim putem"

Nakon što je više od 400 akademika i profesora s više od 200 najznačajnijih svjetskih univerziteta uputilo javnu podršku zaposlenima u beogradskom Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, Noam Chomsky uputio je lično pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, saopšteno je iz tog instituta.

  • Regija

  • 28. Maj 2020  28. Maj 2020

  • 0

Najpoznatiji živi intelektualac danas istaknuo je da je bila privilegija sarađivati sa predstavnicima Instituta i izrazio svoje uznemirenje činjenicom da se "ovaj izuzetni Institut nalazi na meti vlasti, kao još jedna manifestacija koja se širi regionom, najevidentnije u Mađarskoj, gdje su na udaru obrazovne kulturne i istraživačke institucije", naglašavajući da se nada da "Srbija neće poći ovim mračnim putem".

On je, također, ukazao da je IFDT sa pravom zabrinut zbog neadekvatnog sastava Upravog odbora, što će imati veoma štetne posljedice na njegov autonomni rad.

Noam Chomsky, inače inostrani član SANU-a, tako se pridružuje impresivnom broju međunarodnih intelektualaca koji apeluju na državu Srbiju da Institutu za filozofiju i društvenu teoriju omogući konstituisanje nepristranog i kompetentnog Upravnog odbora, kao i transparentnu i adekvatnu proceduru za izbor novog direktora, navode iz Instituta.

Zaposleni u Institutu podsjetili su nekoliko puta javno da su zbog svog kritičkog pristupa svim vlastima već više od godinu dana na udaru pojedinih struktura u državi "koje su im nametnule kompromitovanog predsjednika Upravnog odbora i nekompetentnog vršioca direktora koji je došao izvan Instituta".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...