OPREZ, OVO SU PRVA UPOZORENJA: Ako vam se pojavljuju ove tri stvari, znak je da vam je kompjuter zaražen!

Kako stvarne viruse prepoznajete prema simptomima, tako i informaciju je li vaš kompjuter zaražen možete saznati ako znate simptome virusa.

  • HiTec

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 0

Ovog puta donosimo pet glavnih simptoma koji znače da imate virus ili bilo kakav drugi problem na računaru.

Ukradeni računi i poruke koje niste poslali

Kompjuterski virusi, baš kao i ovi stvarni, imaju cilj širiti se i zaraziti što je više uređaja i često to rade provalom u vaš email račun ili račun s neke društvene mreže i slanjem zaraženih poruka. Ponekad je to teško otkriti, jer uprkos tome što većina pomno prati inboks, rijetko zaviri u poslane poruke. U 90 posto slučajeva otkrijete za ovo kada vas na to upozore vaši prijatelji koji su vidjeli te poruke i posumnjali da ste zaraženi virusom.

Često provjeravajte svoje poslane poruke i, ako vidite tamo poruku koju niste poslali, promijenite lozinku svog računa i skenirajte računar na viruse.

Rušenje, zamrzavanje ili sporost kompjutera

Ako vam se sistem često resetira, ekran zamrzava, a računar vam je, općenito, vrlo spor, to može biti uzrok loše konfiguracije, ali može značiti i da je vaš PC zaražen virusom. Najbolji značin da otkrijete uzrok je provjera je li neka druga stvar pošla po zlu. Ako vaš PC postepeno usporava, to može biti zbog lošeg održavanja računara.

No, ako je računar jedan dan radio savršeno i odjednom preko noći postao spor, tada je, vjerovatno, uzrok virus. Virusi često uzmu velik broj memorije za korištenje koju pruža računar i time vaš sistem radi sporije nego inače. Otvorite Task Manager kako biste provjerili šta je sve pokrenuto i koliko koja aplikacija zauzima memorije.

Windows korisnici tom programu mogu pristupiti uz pomoć kombinacije tipki CTRL+ALT+DELETE. Ako iz nekog slučaja ne možete otvoriti Task Manager ili neke druge slične programe, postoji velika šansa da vam je računar zaražen virusom koje ne dozvoljava da ga nađete.

Pokrenite antivirusni program ako ne možete, a ako ni to ne uspijete, vrijeme je za generalni reset i odlazak po profesionalnu pomoć.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...