OŠTRO SAOPĆENJE BAKIRA IZETBEGOVIĆA: "Nastavak udara Tužilaštva BiH na Bošnjake; Tužiteljici Tadić ne pada na pamet da zbog..."

"...afere u vezi s nabavkom poljske bolnice od strane Vlade RS pozove na svjedočenje premijera RS, da mu oduzme mobilni telefon i zadrži ga u pritvoru."

  • Politika

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 41

"Uvjeren sam da će se privođenje premijera Novalića, ponižavanje i zadržavanje u pritvoru pokazati potpuno neopravdanim. Pozivam Tužilaštvo BiH da hitno izađe u javnost s dokazima protiv Novalića i da se ne sakriva iza fraza o 'potrebama tajnosti zbog zaštite istrage'.

Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem GordaneTadić na poziciju glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije RBiH", izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

On pita, ukoliko je premijer Fadil Novalić priveden zbog afere „Respiratori" po „komandnoj odgovornosti“, zašto nisu privedeni i ispitani i ministar zdravlja, direktor Zavoda za javno zdravstvo, šefica Kriznog štaba i ministrica finansija Federacije BiH.

"Jedino što ih odvaja i, očigledno, amnestira u odnosu na Fadila Novalića je to što pripadaju istom narodu kao i tužiteljica Tadić. Što nisu Bošnjaci. Tužiteljici Tadić sigurno ne pada na pamet da zbog afere u vezi s nabavkom poljske bolnice od strane Vlade RS pozove na svjedočenje premijera RS, da mu oduzme mobilni telefon i zadrži ga u pritvoru.

Takvo poniženje je skoro nezamislivo, zar ne, jer on nije Bošnjak. Tužilaštvo BiH je na protivzakonit način kukavički amnestiralo rukovodstvo RS, koje je izvršilo flagrantan udar na odluku Ustavnog suda i organizovalo protivustavan referendum pred izbore 2018. godine. Naočigled domaće i međunarodne javnosti slučaj je zataškan. Možemo zamisliti šta bi se desilo s Bošnjacima da su napravili sličnu stvar?!", navodi Izetbegović u svojoj reakciji.

Tužiteljica Tadić, dodaje, uporno izbjegava da procesuira predmete dokazanih teških zločina nad Bošnjacima koje je Tužilaštvu BiH proslijedio Haški tribunal kao prioritetnu, "A-listu", eskivirala je aferu „Potkivanje" s jasnim dokazima protiv predsjednika VSTV-a, amnestirala aferu oslobađanja ratnog zločinca Marka Radića od strane državnog ministra pravde itd. Kriterij je jasan - počinioci nisu Bošnjaci.

"Vrijeme je da se Bošnjaci zamisle nad navedenim činjenicama i da ne učestvuju u samodestrukciji koja vodi ka udaru na ustavnopravni poredak i poziciju Bošnjaka u BiH. Neka se upitaju zašto niko nije procesuiran za desetine hiljada projektila ispaljenih u višegodišnjoj opsadi Goražda, a general Ramiz Dreković odgovara za dva projektila ispaljena na Kalinovik.

Drekoviću se sudi pred Sudom BiH, dok general Novak Đukić, odgovoran za pobijenu mladost na tuzlanskoj Kapiji, slobodan šeta Beogradom", navodi Bakir Izetbegović u reakciji na pritvaranje federalnog premijera Fadila Novalića.  

(SB/Fena) 

Komentari - Ukupno 41

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...