DEMONSTRACIJE URODILE PLODOM: Policajac koji je gnječio vrat crncu uhapšen zbog ubistva

Uhapšen je policajac koji je koljenom gnječio vrat preminulom Georgeu Floydu.

  • Svijet

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 0

Derek Chauvin priveden je u petak u Minnesoti. Optužen je za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz predumišljaja, potvrdio je okružni tužitelj Mike Freeman.

"Ovo je daleko najbrže haopenje i stavljanje nečega na teret jednom policajcu", kazao je Freeman.

Freeman je naveo da Chauvina nisu priveli u četvrtak jer u tom trenutku za to nisu imali dovoljno dokaza. No nakon što su pregledane sve moguće snimke nadzornih kamera i one s kamera koje policajci nose na uniformama, te saslušani svi svjedoci incidenta, donesene ja ova odluka.

Također, dodao je i da su spremne tužbe za preostala tri policajca, ali nije iznio detalje. Napomenuo je da ih neće privoditi dok istraga traje. 

Protiv Chauvina bilo podignuto 18 prijava na njegov rad

Derek Chauvin, sada već bivši policajac odgovoran za smrt Afroamerikanca Georgea Floyda, imao je 18 prijava koje su protiv njega podnesene, javila je policijska uprava u Minneapolisu, a prenio je CNN. 

Ne zna se na što su se odnosile pritužbe, a sama uprava nije pružila dodatne detalje. 

Chauvin je otpušten s još tri policajca koji su bili prisutni. Podsjetimo, George Floyd je umro u ponedjeljak. Njegov susret s policijom snimio je prolaznik. Na snimci je Floyd ležao licem prema tlu, imao je lisice, molio za pomoć i ponavljao da ne može disati prije nego što se prestao micati. Cijelo to vrijeme policajac mu je držao vrat prikliješten koljenom. Sve je počelo tako što je zaposlenik trgovine pozvao policiju jer je Floyd navodno pokušao platiti lažnom novčanicom od 20 dolara. 

I drugi policajac imao pritužbe

Ipak, Chauvin nije bio jedini policajac na mjestu događaja. 

Jedan od njih je bio i Tou Thao protiv kojeg je podneseno šest pritužbi, a jedna je još uvijek otvorena. 

2017. godine Lamar Ferguson pokrenuo je tužbu u kojoj je tvrdio kako su ga Thao i još jedan službenik podvrgli "okrutnoj i neobičnoj" kazni pri hapšenju u oktobru 2014. godine. Prema tužbi, navedeni policajci koristili su "nevjerovatnu silu, uključujući udarce, dok je Ferguson bio nesposoban obraniti se vezan lisicama". Kao rezultat, Ferguson je imao polomljene zube i teže povrede, stoji u tužbi. 

Grad Minneapolis platio je Fergusonu i njegovom advokatu 25 hiljada dolara kako bi se nagodili, piše CNN. Pet ih je zaključeno bez disciplinskih postupaka. 

Druga dva službenika nisu imali pritužbi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...