PREMIJER NOVALIĆ NA ROČIŠTU: "Brutalno neznanje Tužilaštva, ne može se dokazati nešto što se nije desilo, samo još fali da kažu da smo naručili..."

Donosimo detalje obraćanja federalnog premijera Fadila Novalića

  • Politika

  • 31. Maj 2020  31. Maj 2020

  • 3

Izražavam frustraciju izlaganjem tužilaca. Samo još fali da kažu da smo mi naručili pandemiju od Kineza. 

Poručio je ovo premijer FBiH Fadil Novalić na ročištu u Sudu BiH tokom svog kratkog obraćanja.

Rekao je da je on prije dolaska na premijersku funkciju prije šest godina, za 33 godine rada u privatnom sektoru ostvario milijardu i 200 miliona na izvozu i isto na uvozu.

- To je više od dvije milijarde maraka novca u biznisu, zašto bih sad došao da za nekih 10,5 miliona pravim kriminal, rekao je Novalić.

Podsjetio je da je na funkciju premijera postavljen prije šest godina po preporuci predstavnika međunarodne zajednice koji su u njemu prepoznali uspješnog i efikasnog poslovnog čovjeka.

- Tada je Inzko kazao doslovno: "Momak, to što ste uradili u svojim firmama, uradite to u svojoj državi, na taj način" - kazao je Novalić, pojasnivši kako je na preporuku visokog predstavnika Bakir Izetbegović njega u ime SDA delegirao za premijera Federacije BiH.

- Moj je život bio Švicarska prije ovoga, meni ne trebaju ove gluposti - potcrtao je Novalić, te podsjetio da je u trenutku hapšenja na računu Vlade ostavio 600 miliona maraka.

Kazao je i da Tužilaštvo njemu stavlja na teret krivično djelo pranje novca, što je nonsens.

Pojasnio je da je po definiciji pranje novca ubacivanje novca stečenog kriminalnim radnjama u legalne tokove, da je nemoguće pranje novca uplaćivanjem iz budžeta, te da je to opasno neznanje.

- Tužilaštvo pokazuje brutalno neznanje o radu Vlade - kazao je Novalić, te se osvrnuo i na isticanje zaključka 6. sa proširene sjednice Vlade FBiH kojim se odobrava medicinskim ustanovama nabavka potrebne opreme. Tužilaštvo to problematizira na način što tvrdi da Federalna uprava civilne zaštite nije medicinska ustanova. Zaključak 6. se odnosi samo na naše kliničke centre čiji smo mi vlasnik, za sve druge je nadležna Federalna uprava civilne zaštite da nabavlja - pojasnio je Novalić i rekao da to dvoje nema veze jedno s drugim.

Ovo što oni govore nije istina, kao što je rekao Njutn "ne može se opisati nešto što se nije dogodilo" - kazao je Novalić i dodao da ako neko dokaže bilo šta od ovoga, njemu ne treba nikakav sud, da će sam sebi presuditi.

Kazao je i kako ne može nikako zaobići političku konotaciju ovog slučaja.

- Uhapsiti premijera, koji je ostavio 600 miliona KM na računu, osigurao 100.000 radnih mjesta, penzioni sistem u suficitu, borački zakon koji godinama niko nije mogao da riješi... Uhapsiti svog premijera za mene je državni udar - kazao je Novalić.

Pitao je i "da li to mogu uraditi u Banjoj Luci", podsjetivši da je na identičan način radio i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Za kraj je dodao kako od četvrtka nije ništa ni jeo ni pio, te da na taj način pokazuje svoj otpor ovome.

- Neko bi ovdje padao u nesvijest. Ja ću iz ovog izaći čist čovjek, poručio je Novalić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...