HAOS U AMERICI: Patrola Nacionalne garde u Minneapolisu ljude gađala bojom

U 25 gradova diljem SAD-a uveden je policijski sat nakon što su se prosvjedi zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, kojeg je ugušio policajac Derek Chauvin, pretvorili u divljanje, nasilje i kaos.

  • Svijet

  • 31. Maj 2020  31. Maj 2020

  • 0

I danas su u 30 gradova održani protesti, a policija je prosvjednike pokušala otjerati suzavcima i gumenim mecima. Nekoliko policijskih automobila je zapaljeno.

Nacionalna garda ne štedi nikoga, pa ni obične građane. Tako je viralan postao video američke aktivistkinje Tanyje Kerssen koja je snimila kako gardisti "čiste" njezinu ulicu. Policijske snage marširaju ulicom iza vojnih vozila, viču da ljudi uđu u svoje kuće.

Kerssen i nekoliko osoba oglušilo se na njihove zapovijedi, pa je nedugo zatim jedan od pripadnika garde uzviknuo "light em up" (eng. zapalite ih, pogodite ih) i pogodio ih kanisterom boje. Jednu osobu i to mlađu, može se vidjeti na snimci, gardist je uspio pogoditi, ali izgleda da nije nikoga ozlijedio. 

Nacionalna garda Minneapolisa je demantirala da se radi o njihovim pripadnicima. 

U Minnesoti se trenutno nalazi oko 4100 pripadnika Nacionalne garde, a još šest tisuća ih se očekuje u narednim danima. Na snazi je policijski sat. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...