TEŽAK PORAZ RADONČIĆA I ČOVIĆA: Novalić na slobodi, propao plan HDZ-a i SBB-a o preuzimanju Federalne vlade!

Lider SBB-a i HDZ-a, Fahrudin Radončić i Dragan Čović, otvoreno su navijali za ostanak premijera Fadila Novalića u pritvoru kako bi njihove partije mogle preuzeti potpunu kontrolu nad polugama izvršne vlasti u Federaciji BiH

  • Politika

  • 31. Maj 2020  31. Maj 2020

  • 5

Kako se i očekivalo, danas je Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, uhapšenom u aferi „Respirator“.

Još je sinoć, tokom sedmosatnog ročišta, bilo jasno da Tužilaštvo BiH raspolaže slabašnim dokazima protiv premijera Novalića.

Advokatica Fadila Novalića, Vasvija Vidović, kazala je sinoć da su navodi Tužilaštva paušalni te da nisu zasnovani na dokazima.

"Dalo se primijetiti da Tužilaštvo ne posmatra događaj u kontekstu vremena u kojem se desio niti u kontekstu propisa koji regulišu rad državnog organa. Ono što je premijer rekao je istina, a to je da se pokazuje nepoznavanje propisa o funkcionisanju Vlade i drugih organa. Tužilaštvo tvrdi da Agencija za javne nabavke nema pravo da daje mišljenja, a to je njen osnovni zadatak. Mnoge tvrdnje ne stoje. Nikad nisam vidjela predmet sa ovoliko nejasnoća i apstraktnih tvrdnji", kazala je između ostalog advokatica, Vasvija Vidović, sugeerirajući kako se protiv premijera Novalića vodi montirani politički postupak.

S advokaticom Vidović nikako se ne slaže profesor književnosti, Enver Kazaz, redovni politički analitičar na stranicama Radončićevog Avaza.  

"Važno je napomenuti da je afera 'Respiratori' razotkrila kriminal do u detalje. Novinari su pažljivo pratili tu aferu i Tužilaštvu i Sudstvu ostaje samo da završe ono što su već očigledne činjenice. Ostaje im da u skladu sa zakonskim propisima kazne počinitelje kriminala. Sve drugo je čista ideološka besmislica, i svaki pokušaj da se ljudi, osumnjičeni za kriminal brane, nije ništa drugo nego skandal" kazao je pravni analfabet Kazaz u razgovoru za Dnevni avaz, čije je objavljivanje namjerno tempirano pred konačnu odluku Suda BiH, s jasnim ciljem da premijer Novalić ostane što dulje u pritvoru.

Podsjećamo, nakon hapšenja premijera Novalića, proširila se teza kako u pozadini cijele priče stoje partikularni interesi HDZ-a i SBB-a. Ovim koalicionim partnerima na vlasti odgovara privremena eliminacija premijera Novalića kako bi u potpunosti zagospodarili Vladom Federacije BiH. 

Ova se teza temelji na činjenici da već dulje vrijeme postoji visoka bliskost stranačkih lidera SBB-a i HDZ-a, Radončića i Čovića, dok se na drugoj strani SDA ne može pohvaliti dobrom saradnjom sa ove dvije stranke. Matematika ide u prilog Radončiću i Čoviću, jer bi ove dvije partije, nakon eliminacije premijera Novalića, imale komotnu većinu u Vladi Federacije BiH i mogle bi donijeti svaku odluku čak i bez konsultacija sa ministrima iz SDA.

Tokom aktuelnog mandata, ministri iz HDZ-a i SDA već su u nekoliko navrata pokušavali preglasati SDA, no u tome ih je uglavnom spriječavao premijer Novalić koji je bio prisiljen nekoliko puta prekinuti sjednicu kako bi izbjegao majorizaciju SDA, stranke koja pojedinačno ima najveći broj ministarskih pozicija u Vladi Federacije BiH, ali nema prostu, natpolovičnu većinu i ne može usvojiti niti jednu odluku koja nije po volji SBB-u i HDZ-u.  

Čović i Radončić su nizom izjava sugerirali da bi premijer Novalić trebao ostati u pritvoru, jer je navodno počinio teško krivično djelo. Naravno, u pozadini se krila ambicija da eliminacijom premijera Novalića sve poluge vlasti u Federalnoj vladi preuzme koalicija HDZ-SBB.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...