MILE DODIK THOMPSON: "Muslimani su bili ustaško cvijeće, a četnički pokret je bio priznat"

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zatražio je na sjednici NSRS-a da se "postigne potpuno nacionalno političko jedinstvo o temi" te da se "odbaci Rezulucija izglasana u Parlamentu BiH".

  • Politika

  • 01. Jun. 2020  01. Jun. 2020

  • 15

"Ova rezolucija je nešto što je ukradeno nama. Ovo je podvala političkog Sarajeva, koje je htjelo da podvali političke neistine, da poništi srpske žrtve, da se otkloni od stradanja u Drugom svjetskom ratu. Dokument je nastao kao interpretacija netačnih istorijskih činjenica, da se tema zloupotrijebi. Da se ova tema zatvori, a otvori za neke druge koje ćemo gledati u sljedećih mjesec i po dana. Kada čitate naslov, vidite koja je to podvala", prenose Vijesti.ba.

"Isto su radili i komunisti", smatra Dodik.

"Netačna, podmukla podvala Rezolucije ima za cilj da omalovaži sva stradanja koja su Srbi imali u Drugom svjetskom ratu. Iskoristio se tu Blajburg, o kojem mi nemamo dilema..."

Neprihvatljivo je da se iste političke strukture Hrvatske pojave na Bleiburgu, pa poslije u Jasenovcu, kaže Dodik.

Govori da je proces genocida nad srpskim narodom u NDH bio organizovan, ističe da je jedan dio prognan, jedan pokrštavan, jedan ubijan.

"Namjera, genocidna, bila je istaknuta u svim dokumentima NDH, ali to ne vidimo u ovoj rezoluciji. Termin ustaše se ograničava na ustaški režim, a ne na cijelu NDH. U mom rodnom selu ubijeno je 140 Srba. Nema sela u Lijevče polju, bilo gdje gdje je RS, da nije bilo stradalničko. U Rezoluciji je redukovana odgovornost."

U Rezoluciji je, smatra Dodik, "izostavljena odgovornost muslimana", koji su, kaže, "bili ustaško cvijeće".

Dodik navodi i da je "četnički pokret bio priznat, odlikovan od mnogih, od De Gaullea, Trumana". Navodi da u ratu zločine čine sve strane pa da su to činili i partizani.

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...