MEKTIĆ POTPUNO OGOLIO TADIĆKU I TEGELTIJU: Evo za čije interese rade...

- Na taj način se pravosuđe srozalo na najniži nivo. Po svim poređenjima rezultata u borbi protiv korupcije mi smo u ravni sa Kongom, Kolumbijom, zemljama u kojima ne postoji razvijen državni sistem i gdje ne postoji borba protiv korupcije i u zemljama u kojima vladaju kriminalni klanovi – kaže Mektić.

  • Vijesti

  • 01. Jun. 2020  02. Jun. 2020

  • 1

Bivši ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić stava je da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić dugo godina na raspolaganju HDZ BIH i Draganu Čoviću i da se bavi politički motivisanim istragama i progonima.

- To se vidi iz onoga što radi Tužilaštvo BiH. Vi u njenom mandatu nemate nijedne ozbiljne istrage niti optužnice koja je rezultirala osuđujućom pravosnažnom presudom, nego isključivo imate politički montirane istrage i optužnice koje na kraju nemaju nikakav epilog na Sudu. To znači da najbitnije i najvažnije da kroz istrage i optužnice ide na kompromitacije ljudi i tu se našao zajednički „deal“ SNSD i HDZ BiH koji imaju apsolutnu, potpunu političku dominaciju nad Tužilaštvom i Gordana Tadić je cjelokupno Tužilaštvo stavila u njihovu funkciju - kazao je Mektić.

On za hayat.ba ponavlja da se rad tužilaštva zasniva na politički motivisanim istragama iza kojih stoje HDZ i SNSD i da je Gordana Tadić njihov satelit koji odrađuje za njih poslove.

- Na taj način se pravosuđe srozalo na najniži nivo. Po svim poređenjima rezultata u borbi protiv korupcije mi smo u ravni sa Kongom, Kolumbijom, zemljama u kojima ne postoji razvijen državni sistem i gdje ne postoji borba protiv korupcije i u zemljama u kojima vladaju kriminalni klanovi – kaže Mektić.

Na pitanje – postoji li mogućnost, kao što se u Zakonu o VSTS-u kaže da dvije trećine članova VSTS-a mogu smjeniti nosioca pravosnudnih institucija na zahtjev jedne trećine ili disciplinske komisije, Mektić odgovara:

- Milan Tegeltija, predsjednik VSTS, je čisti eksponent SNSD-a i Milorada Dodika, Gordana Tadić kao glavna tužiteljica Tužilaštva BiH je eksponent HDZ BiH i Dragana Čovića. U tom slučaju njihove se politike u potpunosti poklapaju. Zajedno rade na ispunjavanju tih političkih zahtjeva i vrlo je teško, skoro pa nemoguće, da takav VSTS učine išta na tome da se Gordana Tadić smijeni. 

On dalje navodi da Milan Tgeletija i Gordana Tadić međusobno sarađuju.

"Možete vidjeti to u aferi „Potkivanje“ u kojoj je Gordana Tadić ekspresno za jedan dan završila istragu iako je očigledno čitavom regionu da je Tegeltija posredovao i određivao u jednom predmetu. Ovdje je problem i ključno pitanje reseta kompletnog VSTV-a , reformisati ga u potpunosti. Najbolje je donijeti novi Zakon gdje će se razvdvojiti Visoki sudski i Visoki tužilački savjet. Dovesti kompetentne ljude koji imaju ogromno iskustvo, iza kojih stoje ozbiljni rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije. Onda možete očekivati rezultate", rekao je Mektić..

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...