"SB" OTKRIVA; STIŽU EURI (!): Kasno sinoć dogovoren način raspodjele kredita MMF-a od 330 miliona eura, danas će biti usvojen na Vijeću ministara BiH!

Jučer kasno popodne, prema informcijama kojima raspolaže portal "SB", predstavnici vodećih političkih stranaka u Federaciji BiH Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH, uz asistenciju predstavnika međunarodne zajednice, postigli su dogovor o raspodjeli 330 miliona eura kredita koji je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio Bosni i Hercegovini!

  • Politika

  • 02. Jun. 2020  02. Jun. 2020

  • 1

Zaključci koji su doneseni o način korištenja tih sredstava, trebali bi biti usvojeni na sjednici Vijeća ministara BiH koja će se održati danas.

Detalji sinoćnjeg sporazuma nisu poznati, a znat će se tokom dana, kada se o njima očituje Vijeće ministara, ali očito je da je postignut kompromis između zahtjeva SDA i HDZ-a BiH o raspodjeli dijela novca namijenjenog Federaciji Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je 20. aprila ove godine Bosni i Hercegovini kredit u visini od 330 miliona eura za sanaciju ekonomskih posljedica nastalih pandemijom Covida-19. Nakon toga su politički lideri vladajućih stranaka Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović na sastanku s dužnosnicima Evropske unije i MMF-a dogovorili raspodjelu kreditnih sredstava, i to na način da Federaciji BiH pripadne 62 posto, Republici Srpskoj 32, pri čemu su se obavezali da svaki entitet po pola procenta svoga novca izdvoji za Brčko distrikt.

No, uskoro su uslijedile komplikacije i nesuglasice oko način raspodjele dijela kredita namijenjenog Federaciji BiH. Predstavnici HDZ-a i ministri te stranke u Vijeću ministara, predvođeni ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom, zahtijevali su da se novac u najvećoj mjeri rasporedi na deset kantona, što su iz SDA odbijali i tvrdili da se kantoni ne spominju u pismu namjere Međunarodnog monetarnog fonda, već samo Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko distrikt.

U međuvremenu je krajem aprila 330 miliona kredita MMF-a prebačeno na račun Centralne banke BiH kao fiskalnog agenta, ali zbog nepostojanja dogovora u Vijeću ministara BiH on još nije raspoređen. Milorad Dodik, član Predsjendništva BiH, nakon prošlonedjeljne sjednice Vijeća ministara BiH, na kojoj nije postignuta suglasnost o raspodjeli novca, najavio je tužbu protiv Senada Softića, guvernera Centralne banke BiH. Softić je odgovorio da "Centralna banka ne može izvršiti raspodjelu sredstava MMF-a bez posebne odluke Vijeća ministara".

Ako je suditi prema vijestima da je sinoć napokon došlo do dogovora političkih lidera u Federaciji BiH, donošenje odluke o raspodjeli sredstava trebalo bi uslijediti na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, nakon koje bi trebalo biti poznato više detalja o načinu raspodjele kreditnih sredstava unutar Federacije BiH. 

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...