7.200 LJUDI IZA REŠETAKA, A TRUMP SE HVALI: "Mnogo hapšenja. Snažna sila. DOMINACIJA!"

Nasilje nad Floydom izazvalo je nerede u Minneapolisu, a potom su se protesti proširili po drugim američkim državama.

  • Svijet

  • 02. Jun. 2020  02. Jun. 2020

  • 0

Širom Sjedinjenih Američkih Država već osmi dan traju protesti zbog ubistva tamnoputog Georgea Floyda (46), kojem je policajac u Minneapolisu gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat i praktično ga ugušio, prenosi "Blic".

Policajac je uhapšen pod optužbom za ubistvo i prijeti mu 35 godina zatvora, dok su trojici njegovih kolega koji su bili sa njim, uručeni otkazi.

Nasilje nad Floydom izazvalo je nerede u Minneapolisu, a potom su se protesti proširili po drugim američkim državama. Mnoge od tih demonstracija pretvorile su se u nasilne, uz slučajeve vandalizma, podmetanja požara i pljački.

Predsjednik SAD-a Donald Trump komentarisao je na svom Twitter nalogu jučerašnje proteste povodom smrti Georga Floyda u Washingtonu, hvaleći se da glavni grad nije imao problema.

"Washington sinoć nije imao problema. Mnogo hapšenja. Svi su uradili sjajan posao", napisao je predsjednik u tvitu i dodao:

"Snažna sila. Dominacija. Isto tako, Minneapolis je bio sjajan."

"Guardian" piše da su jučerašnji protesti u prijestonici bili obilježeni bacanjem suzavca na mirne demonstrante u blizini Bijele kuće, a snage sigurnosti rastjerale su demonstrante pola sata prije stupanja na snagu policijskog sata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...