EVO ŠTA KAŽE DANAS: Ovo je vlasnik prodavnice iz koje su pozvali policiju zbog Floyda

Vlasnik trgovine u Minneapolisu iz koje su pozvali policiju kad je preminuli George Floyd navodno pokušao platiti lažnom novčanicom od 20 dolara, osudio je policijsku brutalnost i rekao da je poželio da se taj poziv nikad nije dogodio.

  • Šareni svijet

  • 03. Jun. 2020  03. Jun. 2020

  • 0

U Minneapolisu se od lokalnih poduzetnika traži da pozovu policiju ako neko pokuša upotrijebiti krivotvoreni novac, ali kad je zaposlenik upravo to učinio, sve je završilo smrću Georgea Floyda. Vlasnik trgovine Mahmoud Abumayyaleh nije bio prisutan u trenutku poziva, ali se oglasio putem medija i društvenih mreža. 

"Htjeli bismo podijeliti kako se osjećamo zbog onoga što se dogodilo i što je dovelo do smrti Georgea Floyda. On je hladnokrvno ubijen. Srećom, sve je snimljeno i potrebno je da se policajci koji su bili umiješani u to, pozovu na odgovornost", rekao je u intervjuu za "TheGrio". 

Na Facebooku je u opširnoj objavi izrazio saučešće Georgeovoj obitelji te je podržao proteste i objavio kako ubuduće više neće zvati policiju kad je riječ o nenasilnim zločinima u njegovoj trgovini. 

"Ovaj nas je slučaj naučio važnu lekciju o odnosu prema policiji. Provjera novčanica za nas je rutinski posao, pozovemo policiju, a oni ispitaju kupca kako bi došli do izvora krivotvorine. Naš je zaposlenik upravo to i učinio. Došla su četiri policajca i situacija je brzo eskalirala u nasilje i primjenu sile. Nećak vlasnika je bio prisutan i vikao je na policajce da prestanu, a jedan od njih ga je gurnuo. Ostatak priče je, nažalost, svima poznat. Iako se George nije opirao hapšenju, policija je okončala njegov život zbog krivotvorene novčanice. On možda nije ni znao da je krivotvorena", napisao je. 

U nastavku je zaključio da ga je ovo potaknulo da ubuduće ne zove policiju kad se ponovi slična situacija. 

"Policija bi nas trebala zaštititi i služiti zajednici, ali umjesto toga, neprestano svjedočimo kako policija zloupotrebljava svoju moć i iznevjerava povjerenje ljudi. Sad vidimo kako policija često napravi više zla nego dobra, čak i kad je riječ o nečemu bezazlenom kao što je krivotvorena novčanica. Ovo nije izoliran incident. Jednostavnim poštivanjem pravila dovodimo zajednicu u opasnost. Dok policija ne prestane ubijati nevine ljude, u ovakvim situacijama nećemo zvati policiju. Moramo se držati zajedno i suprotstaviti se institucionalnom rasizmu", zaključio je. 

alt

"Ovo je razlog zbog kojeg svi trebamo tražiti reformu policije. Ne možete pozvati policiju, jer bi oni mogli nekoga ubiti zbog manjeg prekršaja. Trgovci bi trebali moći pozvati policiju a da se ne moraju brinuti da će neko biti ubijen."

alt

"Četrdesettrogodišnji sam bijelac i nikad nisam pomislio da ne mogu pozvati policiju zbog nečega dok se prije četiri godine nisam preselio u Minneapolis." 

alt

"Vlasnik "Cup Foodsa", trgovine iz koje su pozvali policiju na Georgea Floyda, upravo je objavio da neće više zvati policiju kad je riječ o nenasilnim zločinima. Tako mijenjate stvari. Nadam se da će i drugi vlasnici trgovina diljem Amerike slijediti njegov primjer."

(Index.hr/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...