"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: HDZ blokira uspostavu garantnog fonda predviđenog "Korona-zakonom", teškog 400 miliona KM

Prema informacijama „Slobodne Bosne“ iz pouzdanih izvora, HDZ BiH odlučio se na blokiranje uspostave garantnog fonda, koji je dio tzv. Korona-zakona.

  • Mini market

  • 03. Jun. 2020  03. Jun. 2020

  • 1

Prema našim informacijama, uredbu za uspostavu garantnog fonda, iako je spremna već desetak dana, ministrica finansija i kadar HDZ-a Jelka Milićević ne želi dostaviti na Vladu FBiH.

Podsjećamo, garantni fond predviđen je „Korona-zakonom“ koji je nedavno donesen radi sanacije ekonomske štete nastale epidemijom koronavirusa. Kako se navodi na službenoj stranici Vlade FBiH, garantni fond bit će uspostavljen radi održavanja i poboljšavanja likvidnosti kompanija za koje se uspostavi da im je poslovanje ugroženo zbog širenja koronavirusa. Sredstva ovog fonda uglavnom će činiti komisiona sredstva Vlade FBiH kod Razvojne banke FBiH. Po potrebi, dodatna sredstva mogla bi biti osigurana od Vlade FBiH, ali i međunarodnih multilateralnih i bilateralnih kreditora/donatora. Garancije bi se plasirale putem komercijalnih banaka na osnovu odgovarajućih ugovornih aranžmana s Razvojnom bankom FBiH.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istaknuo je da ovaj fond može obezbijediti kreditni potencijal od 400 miliona KM.

„Mi to sve plasiramo putem komercijalnih banaka, a garantiramo novcem Federacije. Na kraju krajeva, u ovom posebnom fondu i jeste novac Federacije. Mi njega obezbjeđujemo i plasiramo. Jedini kriterij bit ća da su sredstva dostupna onima koji ne otpuštaju radnike“, rekao je Novalić.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...