SEBIJA IZETBEGOVIĆ GOVORILA ZA RTRS: O aferi "Respiratori", suprugu Bakiru i životu sa svekrom Alijom...

"Mlada sam se udala i živjela sam u zajednici sa svekrom, tako da sam i tada bila u politici. Trebalo je da ovo vrijeme sada bude mnogo bolje, ali ne zavisi samo od Bakira. Zavisi od Bošnjaka, Hrvata i Srba. Bakir drži do svoje riječi. On je ekstremno feksibilan u dogovoru, ko se s njim ne dogovori, neće na zelenu granu izaći", poručila je Izetbegović.

  • Vijesti

  • 04. Jun. 2020  04. Jun. 2020

  • 3

U razgovoru za Radio-televiziju Republike Srpske supruga Bakira Izetbegovića i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović govorila je i o svom svekru Aliji Izetbegoviću, suprugu Bakiru, ali i o BiH.

- Vrijeme u kojem je moj svekar, rahmetli, bio je bilo užasno vrijeme koje smo preživjeli, i ovo je Bakirovo vrijeme užasno teško, ali barem se ne gine - kazala je Sabija Izetbegović večeras u programu Radio-televizije Republike Srpske.

Kaže da se mlada udala, ali i da je i tada bila u politici.

"Mlada sam se udala i živjela sam u zajednici sa svekrom, tako da sam i tada bila u politici. Trebalo je da ovo vrijeme sada bude mnogo bolje, ali ne zavisi samo od Bakira. Zavisi od Bošnjaka, Hrvata i Srba. Bakir drži do svoje riječi. On je ekstremno feksibilan u dogovoru, ko se s njim ne dogovori, neće na zelenu granu izaći - poručila je Izetbegović.

Na pitanje kako vidi BiH, odgovorila je samo u superlativu.

- Vidim je kao divnu državu. Svi živimo, radimo, sarađujemo, nemamo granica, ne prijetimo jedni drugima. Pozovete komšije, a ne strpate u konc-logor. Budućnost nam je lijepa. Ja funkcionišem takvim životom da bi svima bilo bolje. Da nema korupcije i nema maltretiranja i laganja. Ne možete praviti političku partiju baziranu na laži. Bitno je reći, da, pogriješio sam, ljudi će vam oprostiti, ali neće kad kradete - kazala je Sebija Izetbegovića u programu RTRS-a.

Progovorila je o detaljima koji su je pratili u jeku pandemije koronavirusa. "Kad je strah, onda način na koji osiguravate aparate nikoga ne zanima, a kad prođe strah, onda dođe 100 nekih prigovora", rekla je Izetbegović na pitanje kako objašnjava afere poput one o respiratorima i maskama dodavši da je legalista.

Ipak, smatra da afere koje su "u toku", ne treba komentarisati prije sudskog epiloga.

"Koliko znam, neka istraga postoji i mislim da nije uredu komentarisati ako ona traje. Neka istraga kaže svoje i neka vlast i zakon pokažu svoje", rekla je Izetbegović.

Na pitanje da prokomentariše stav Stranke demokratske akcije u odbrani premijera Fadila Novalića, Izetbegović smatra da je to pogrešno protumačeno.

"Oni su samo pitali što nisu u istrazi svi koji su učestvovali u tome. Niko nije branio premijera, svi su branili situaciju. Prije nego što optužite čovjeka, dajte sve podatke. Zašto samo Novalić, što su svi Bošnjaci?", pita se Izetbegović.

Što se tiče boravka SIPA-e u KCUSU-u, ona je kazala da nije bilo "češljanja" i da je istražiteljima dala sve što su tražili.

"Ja sam rekla, naravno, nije problem, dobit ćete dokumentaciju o nabavkama u vrijeme koronavirusa. Izuzeli su nekoliko papira, jer nisu to neke spektakularne nabavke", rekla je supruga Bakira Izetbegovića.

Kako je kazala, u vrijeme pandemije došla je situacija da se Evropska unija brinula o svojim građanima pa se BiH morala okrenuti Narodnoj Republici Kini.

"Nisam učestvovala u tome i ne znam kako se nabavljalo, ali za testove znam da su bili uredu. Što se tiče KCUS-a, ja sam htjela da radim svoj posao po zakonu, da nam napišu šta smijemo, a šta ne smijemo", rekla je direktorica KCUS-a.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...