DRUGI PIŠU: Kako je srušen Čovićev plan u pozadini odluke o raspodjeli 648 miliona maraka od MMF-a

Od početka pandemije na udaru gotovo svih političkih partija, prevashodno SNSD-a i HDZ-a, našla se Centralna banka (CB) BiH, kao već tri decenije jedina nezavisna institucija koja, u skladu s vlastitom misijom, dobro radi svoj posao.

  • Mini market

  • 04. Jun. 2020  

  • 3

Na jučerašnjoj sjednici Vijeće ministara konačno donijelo odluku o raspodijeli oko 648 miliona maraka kredita MMF te je tako stavljena tačka na agoniju raspolaganja novcem, čime smo sebe i našu djecu dodatno zadužili kod međunarodne zajednice

Od početka pandemije na udaru gotovo svih političkih partija, prevashodno SNSD-a i HDZ-a, našla se Centralna banka (CB) BiH, kao već tri decenije jedina nezavisna institucija koja, u skladu s vlastitom misijom, dobro radi svoj posao. Suštinski, konvertibilna marka je stabilna, inflacije nemamo.

Politički pritisci na ovu instituciju vrhunac su dosegli posljednjih dana zbog poznatog razloga – “zarobljenih sredstava” MMF kredita, koja su bila deponovana u CBBiH. Guverneru je priječeno tužbama i optuživan je za samovolju, iako je jasno da Vijeće ministara potpisuje dokument koji omogućava CBBiH da novac rasporedi na podračune, piše Danica Vulić za Inforadar.

Bevandine opstrukcije

Tako je, ipak, na jučerašnjoj sjednici Vijeće ministara konačno donijelo odluku o raspodijeli oko 648 miliona maraka kredita MMF te je tako stavljena tačka na agoniju raspolaganja novcem, čime smo sebe i našu djecu dodatno zadužili kod međunarodne zajednice.

Podsjećamo, više od mjesec ova sredstva stajala su neiskorištena na računima CBBiH – jer nije bilo političkog dogovora. Iako su prethodno zajedno potpisali Memorandum o razumijevanju i Pismo namjere sa predstavnicima MMF-a, iz Vijeća ministara nije “spuštena” odluka prema CBBiH, kao fiskalnom agentu države, da rasporedi novac na podračune Federacije BiH, Republike Srpske, te Disktrikta Brčko.

Puni mjesec trajala su međusobna optuživanja. Iz RS-a su prijetili tužbama prema CBBiH, HDZ-ov ministar finanisija i trezora Vjekoslav Bevanda optuživo je bošnjačke ministre u Vijeću ministara, no suštinski je sredstva “zarobljenim” držao upravo Bevanda zbog jasnog plana i namjene da se u cijelu priču uvedu i kantoni koji bi dobili sredstva, ali ne bi imali obavezu vraćanja.

“Želim obavijestiti javnost da je Republici Srpskoj već stigla na naplatu prva rata kamata na osnovu odobrenog kredita a ta sredstva još nismo dobili. Zato će Vlada već sutra donijeti odluku da tuži guvernera Centralne banke koji usporava realizaciju”, najavio je Milorad Dodik pred novinarima prije nekoliko dana.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...