EMIR OMEROVIĆ ZA "SB" O GRADNJI MINI HIDROELEKTRANA KOD KONJICA: "Ovdje se radilo o parama, Mjesnu zajednicu i narod niko ništa nije pitao"

Mještani Buturović Polja i drugih naselja u općini Konjic zabrinuti su zbog isušivanja riječnog korita i zbog potencijalnog uništavanja.

  • Mini market

  • 04. Jun. 2020  04. Jun. 2020

  • 0

Vijest o gradnji 15 mini hidroelektrana na rijeci Neretvici ponovo je uznemirila građane Konjica, ekološke aktiviste i borce za zaštitu čovjekove okoline. "Elektroprivreda BiH", u namjeri da poveća proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvora energije, odlučila je, naime, da s Općinom Konjic krene u realizaciju gradnje mini hidroelektrana.

Mještani Buturović Polja i drugih naselja u općini Konjic zabrinuti su zbog isušivanja riječnog korita.

Iz Udruženja "Eko akcija" ukazali su i na uništavanje staništa zaštićene vrste bijelog potočnog raka, zbog čega Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nije željela odobriti kreditna sredstva "Elektroprivredi BiH" za ove projekte.

Narod je zabrinut i zbog potencijalnog uništavanja poljoprivrednog zemljišta, kao i veoma mogućeg problema sa pitkom vodom.

Nezakonit Statut općine

Građanin Konjica Emir Omerović, koji je, ujedno, i predsjednik Upravnog odbora Udruženja za zaštitu života životne sredine i okoline "Drvo života - KRUG 3X33", objasnio je za "Slobodnu Bosnu" kako je Općinsko vijeće Konjic donijelo nezakonitu odluku o gradnji mini hidroelektrana na rijekama Ljuta, Baščica i Neretvica.

alt

Odluka Općinskog vijeća Konjic donesena prema nepostojećem zakonu iz 2000. godine

"Zakon o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine stupio je na snagu 7. septembra 2006. godine. Prema ovom zakonu, Općina Konjic bila je obavezna donijeti novi usaglašeni Statut u roku od 12 mjeseci, odnosno do 7. septembra 2007. godine. Tadašnja vlast to nije uradila, već je usaglasila Statut tek u junu 2011. godine. U članu 29. Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, organi mjesnih zajednica morali su biti obavezno konsultovani o bitnim pitanjima za tu mjesnu zajednicu. Umjesto konsultacija sa mjesnim zajednicama, Općinsko vijeće jednostrano je donijelo odluku o gradnji mini hidroelektrana", kaže Omerović.

alt

Faksimil odluke Općinskog vijeća Konjic od 1. oktobra 2007. godine o gradnji MHE na rijeci Neretvici koja je donesena protuzakonito

Naš sagovornik podsjeća da je Općinsko vijeće Konjic na sjednici od 1. oktobra 2007. godine donijelo protupravnu odluku o gradnji mini hidroelektrana na rijekama Neretvica, Baščica i Ljuta na bazi nepostojećeg Zakona o načelima lokalne samouprave u FBiH iz 2000. godine i sa Statutom neusklađenim sa novim Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH iz 2006. godine.

"Kada je riječ o mini hidroelektranama na Neretvici, Ljutoj i Baščici, niko nije pitao narod. Novi Zakon o principima lokalne samouprave u FBiH podrazumijeva zbor građana da se građani mjesne zajednice konsultuju oko pitanja bitnih za tu mjesnu zajednicu. To što će meni i drugim građanima izgradnjom mini hidroelektrana biti onemogućen pristup rijeci i što će naša imanja ostati bez vode, a korito rijeke suho, niko nije mario", kategoričan je Omerović.

Objašnjavajući Ugovor o koncesiji koji su potpisali "Elektroprivreda Bosne i Hercegovine" i Općina Konjic, naš sagovornik navodi da je potpisan protupravno, bez saglasnosti lokalne zajednice.

"Da bi se donijela odluka o gradnji mini hidroelektrana, morao se sazvati zbor građana, na kojem bi se građani izjasnili o tom pitanju. Zbor nikad nije sazvan i ne postoji odluka zbora. Nema sumnje da se Općini Konjic žurilo da svoj budžet napuni novcem od koncesija i da je novac u pitanju", zaključuje Omerović.

Novac od koncesije

Prema njegovim riječima, "Elektroprivreda Bosne i Hercegovine" poziva se samo na jedan stav iz Zakona o koncesijama HNK, a to je "prijateljsko okruženje", odnosno da prije početka gradnje mini hidroelektrana uloži mali dio sredstava u lokalnu infrastrukturu.

"Ne postoji odluka zbora građana niti mišljenje o predmetu koncesije, a to je rijeka Neretvica. Stvar je u tome da je po članu 54., stav 3. Zakona o koncesijama HNK precizirano da općina i mjesna zajednica na čijoj teritoriji se nalazi predmet koncesije, u ovom slučaju rijeka Neretvica, dijele koncesionu naknadu u omjeru 50:50 posto, što opet nigdje o Ugovoru o koncesiji između "Elektroprivrede BiH" i Općine Konjic ne piše. Bez saglasnosti lokalne zajednice (Mjesne zajednice), tih 50 posto, koliko pripada Mjesnoj zajednici, ne smije se nigdje drugo usmjeriti", pojasnio je Omerović.

(K. S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...