IZETBEGOVIĆ PROČITAO RADONČIĆA I ČOVIĆA: Evo zašto su lideri SBB-a i HDZ-a navijali da se premijer Novalić strpa iza rešetaka

Predsjedništvo SDA na posljednjoj sjednici, održanoj 4. juna 2020. godine u Sarajevu, donijelo je 14 zaključaka. Posebno je zanimljiv zaključak pod rednim brojem 5, koji se odnosi na pokušaj Tužilaštva BiH da federalnog premijera Fadila Novalića strpa u zatvor.

  • Politika

  • 06. Jun. 2020  06. Jun. 2020

  • 10

"Predsjedništvo SDA smatra da je policijsko i tužilačko zadržavanje premijera Federacije BiH politički motiviran čin sa ciljem slabljenja bošnjačkog političkog faktora u Vladi Federacije BiH. Stoga je razumljivo rastuće nezadovoljstvo građana radom Tužilaštva BiH i VSTV-a, čija su rukovodstva, predvođena Gordanom Tadić i Milanom Tegeltijom, izgubila kredibilitet i povjerenje javnosti", stoji u navedenom zaključku.

Interpretacija ovog zaključka potpuno je jasna: Predsjedništvo SDA je na indirektan način optužilo koalicione partnere HDZ i SBB da su udruženim snagama pokušali preuzeti glavne poluge vlasti u Vladi Federacije BiH, što je, inače, teza koja je već duže vremena rasprostranjena u političkim kuloarima.

Podsjećamo, nakon hapšenja premijera Novalića, proširila se teza kako u pozadini cijele priče stoje partikularni interesi HDZ-a i SBB-a. Ovim koalicionim partnerima na vlasti odgovara privremena eliminacija premijera Novalića kako bi u potpunosti zagospodarili Vladom Federacije BiH. 

Ova se teza temelji na činjenici da već dulje vrijeme postoji visoka bliskost stranačkih lidera SBB-a i HDZ-a Radončića i Čovića, dok se na drugoj strani SDA ne može pohvaliti dobrom saradnjom s ove dvije stranke. Matematika ide u prilog Radončiću i Čoviću, jer bi ove dvije partije, nakon eventualne eliminacije premijera Novalića, imale komotnu većinu u Vladi Federacije BiH i mogle bi nametnuti svaku odluku, čak i bez konsultacija sa ministrima iz SDA.

Tokom aktuelnog mandata, ministri iz HDZ-a i SDA već su u nekoliko navrata pokušavali preglasati SDA, ali ih je u tome uglavnom sprečavao premijer Novalić, koji je nekoliko puta bio prisiljen prekinuti sjednicu kako bi izbjegao majorizaciju SDA, stranke koja pojedinačno ima najveći broj ministarskih pozicija u Vladi Federacije BiH, ali nema prostu, natpolovičnu većinu i ne može usvojiti niti jednu odluku koja nije po volji SBB-u i HDZ-u.  

Čović i Radončić su nizom izjava sugerirali da bi premijer Novalić trebao ostati u pritvoru, jer je, navodno, počinio teško krivično djelo. Naravno, u pozadini se krila ambicija da eliminacijom premijera Novalića sve poluge vlasti u Federalnoj vladi preuzme koalicija HDZ-SBB.

(A.M.)

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...