TRUMP NAREDIO POVLAČENJE NACIONALNE GARDE IZ WASHINGTONA, ALI PRIJETI: "Mogu se brzo vratiti, bude li potrebno"

Američki predsjednik Donald Trump naredio je povlačenje iz Washingtona vojnika Nacionalne garde, ocijenivši da je situacija pod kontrolom nakon više dana demonstracija potaknutih smrću Georgea Floyda.

  • Svijet

  • 07. Jun. 2020  07. Jun. 2020

  • 0

"Upravo sam naredio našoj Nacionalnoj gardi da se počne povlačiti iz Washington DC-a sad kad je sve stavljeno pod kontrolu", objavio je danas na Twitteru.

Trump: Vojska će se vratiti bude li trebalo

"Povući će se, ali mogu se brzo vratiti, bude li potrebno. Puno manje demonstracija od očekivanog jučer navečer", dodao je.

Desetine hiljada demonstranata okupili su se jučer u Washingtonu i drugim američkim gradovima pozivajući vlasti da prekinu rasizam i policijsku brutalnost.

Demonstracije se održavaju već više od deset dana

Dvanaesti dan zaredom demonstriralo se u brojnim urbanim centrima, New Yorku, Atlanti, Philadelphiji, Chicagu, Los Angelesu, San Franciscu, Seattleu, Bostonu i Miamiju, ali i u manjim ruralnim mjestima širom zemlje.

Jedno od većih iznenađenja bilo je okupljanje između 150 i 200 demonstranata u sklopu pokreta "Black Lives Matter" u gradiću Vidor na istoku Teksasa, na zlu glasu po dugogodišnjoj povezanosti s Ku Klux Klanom.

Intenzitet demonstracija počeo je jenjavati u srijedu pošto su vlasti Minneapolisa uhapsile svu četvoricu policajca umiješanih u Floydovu smrt. Derek Chauvin, bijeli policajac koji je koljenom gušio Floyda gotovo devet minuta, premda je on više puta kazao da ne može disati, optužen je za ubistvo drugog stepena.

New York je danas ukinuo policijski sat, slijedeći primjer Los Angelesa i Washingtona koji su to već prije učinili, kao i mnogi drugi gradovi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...