"NOVI NIVO LUDILA...": Burna reakcija Peđe Kojovića nakon odluke Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH...

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine dala je negativno mišljenje na Prijedlog amandmana četvero poslanika koji su tražili da se iz Ustava BiH izbriše stav kojim se onemogućava smanjenje plata osobama koje obavljaju funkcije u institucijama BiH.

  • Mini market

  • 10. Jun. 2020  10. Jun. 2020

  • 0

Riječ je o amandmanu Predraga Kojovića, Mirjane Marinković-Lepić, Aide Baručije i Damira Arnauta na član IX Ustava BiH kojim bi se izbrisao stav 2., u kojem se navodi "Naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama Bosne i Hercegovine ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije".

Arnaut je rekao kako se ovim briše anomalija koja je rijetko viđena u demokratskim zemljama.

"Ustavi u demokratskim zemaljama sadrže odredbu koja kaže obrnuto, da naknada ne može biti povećana i razlog je jednostavan - da ljudi koji donose odluku, ne mogu sami sebi povećavati plate. Ova odredba kod nas postaje često izgovor za mnoge kada odbijaju da podrže smanjenje plata i taj izgovor traje od Dejtona do danas. Ako je ikada bilo vrijeme da to uradimo, onda je to pandemija pokazala, da je vrijeme, ako ništa, radi solidarnosti s građanima BiH, koji su izgubili poslove, prihodi su im pali, privatni objekti im bili zatvoreni. Brisanjem odredbe omogućit će se smanjenje plata i usmjeravanje novca na svrsishodne projekte koji će olakšati život građanima", rekao je Arnaut.

Dodao je kako mu je nevjerovatno da je Ustavnopravna komisija odbila da utvrdi usklađenost s Ustavom te da mu je neshvatljivo da iko može glasati protiv toga. Izrazio je nadu da će poslanici odbaciti negativno mišljenje Komisije.

Putem Twittera oglasio se i Kojović, koji je, također, jedan od predlagača.

"Novi nivo ludila. U skladu sa Poslovnikom podneseš ustavni amandman kojim iz Ustava BiH brišeš odredbu koja zabranjuje smanjenje plata parlamentarcima. Ustavnopravna komisija kaže - to je neustavno", naveo je Kojović.

U mišljenju Komisije navedeno je kako sa četiri glasa za i četiri glasa protiv nije utvrdila da je Prijedlog amandmana II na Ustav BiH usklađen s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH.

U Predstavničkom domu u toku je pauza, nakon koje se očekuje glasanje o mnogim tačkama, pa i o ovoj. Na dnevnom redu je 41 tačka.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...