NOVO ZADUŽENJE: BiH uzima kredit od 10 miliona KM za treću fazu poboljšanja javnog prijevoza u Sarajevu

Projektom se želi pospješiti zaštita prirodne okoline, jer tramvajski saobraćaj kao pogonsku enegiju koristi električnu energiju, koja je ekološki prihvatljiva.

  • Ekonomija

  • 12. Jun. 2020  12. Jun. 2020

  • 1

Vijeće ministara BiH prihvatio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekt obnove voznog parka za javni linijski prijevoz putnika – II faza, vrijedan 10 miliona eura.

Projektom se želi pospješiti zaštita prirodne okoline, jer tramvajski saobraćaj kao pogonsku enegiju koristi električnu energiju, koja je ekološki prihvatljiva.

Sredstva zajma namijenjena su za obnovu voznog parka kako bi bio doveden na nivo koji će zadovoljiti stvarne potrebe korisnika.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, uz povoljnu kamatnu stopu i alokaciju na Federaciju BiH, odnosno Kanton Sarajevo.

Ovo je treći u nizu projekata poboljšanja javnog prijevoza Sarajevo, za dva su već potpisani ugovori s EBRD-om, i to prvi za nabavku novih električnih trolejbusa u iznosu od 15 miliona eura i drugi za remont dvokolosječne tramvajske pruge u iznosu od 20 miliona eura, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...