SPEKTAKULARAN PRIZOR: 64 hiljade morskih kornjača pripremaju se za gniježđenje (VIDEO)

Plivale su oko otoka Raine, koji se smatra najvećim domom zelenih morskih kornjača na svijetu.

  • Šareni svijet

  • 13. Jun. 2020  13. Jun. 2020

  • 0

Istraživači iz Queenslanda objavili su nevjerovatan snimak koji su zabilježili bespilotnim letjelicama. Spektakularan prizor prikazuje 64 hiljade ugroženih zelenih morskih kornjača koje plivaju u blizini Velikog koraljnog grebena u Australiji i pripremaju se za sezonu gniježđenja.

Plivale su oko otoka Raine, koji se smatra najvećim domom zelenih morskih kornjača na svijetu. Uputile su se prema obali kako bi ondje odložile jaja.

"Teško ih je bilo precizno izbrojiti iz malog čamca pa smo odabrali dron, koji je jednostavnije, sigurnije i preciznije koristiti, a podaci se mogu odmah trajno pohraniti", kazao je Andrew Dunstan, istraživač iz australskog Ministarstva okoliša i znanosti (DES).

Pomoću snimke su shvatili da je broj morskih kornjača koje se pripremaju za gniježđenje potcijenjen.

"Uspjeli smo ih prebrojati 64 hiljade", dodaje istraživač Richard Fitzpatrick iz fondacije "Biopixel Oceans".

Ovaj snimak bit će važan u budućnosti, kao korak u zaštiti zelenih kornjača, kojima prijeti izumiranje zbog rekreativnog ribolova, degradacije i gubitka staništa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...