KASNO MIRO NA KOSOVO DOĐE: Posjeta Lajčaka Prištini je novi pokušaj EU da vrati posredničku ulogu, ali Thacijev stav je jasan…

Predstojeća posjeta specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka u Prištini se posmatra kao pokušaj EU da povrati posredničku ulogu u dijalogu u trenutku kada se od aktera u procesu traži da glavnu ulogu povjere Sjedinjenim Američkim Državama, ocjenjuju analitičari.

  • Regija

  • 15. Jun. 2020  15. Jun. 2020

  • 0

Portal Koha, pozivajući se na neimenovane izvore, javlja da bi Lajčak u utorak, 16. juna, trebao da dođe u posjetu Prištini, tokom koje će se, navodno, susresti s najvišim zvaničnicima Kosova, prenosi Beta.

Lajčakova posjeta dolazi u vrijeme kada je, kako poznavaoci prilika navode, politička scena na Kosovu podijeljena.

Kabinet predsjednika Kosova nije se odredio hoće li Thaci ostati pri stavu da se ne susretne s Lajčakom sve dok EU ne ukine vize za Kosovo.

Tusk: Nastavak dijaloga s novom energijom

Izvršna direktorica platforme "Civiko" Donika Emini rekla je da nedostatak jedinstva i odbijanje Thacija da se sastane s evropskim pregovaračima "šteti procesu".

U nedjelju je predsjednik Evropske narodne stranke Donald Tusk u čestitki premijeru Kosova Avdullahu Hotiju izjavio da bi "dijalog s Beogradom trebalo da se nastavi s novom energijom".

"Uvjeren sam da ćete se voditi našim vrijednostima iz Evropske narodne stranke (EPP) i da će principi vladavine zakona, nezavisnost sudstva i borba protiv korupcije biti visoko na vašem dnevnom redu. Dijalog s Beogradom, također, mora biti nastavljen novom energijom. Zaista, čini se da je sada novi trenutak za to", napisao je Tusk.

Sjedinjene Američke Države bit će, također, aktivno uključene u narednu fazu dijaloga preko izaslanika američkog predsjednika Richarda Grenella, ali iz njegove kancelarije za Kohu nisu rekli kada će biti organizovan sastanak sa strankama i kakva će biti njihova saradnja sa predstavnicima EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...