ETO KOLIKI AUTORITET IMA: Amerikanci promijenili pravila nakon Đokovićevih izjava

Nakon što je US Open objavio da će se turnir igrati, saopštena su i pravila kojih će teniseri morati da se pridržavaju, a ona su nešto drugačija od onih o kojima se pričalo ranije. Jedan od onih koji je o „ekstremnim uslovima“ govorio je i prvi teniser svijeta Novak Đoković, ali sada su ti uslovi malo poboljšani.

  • Sport

  • 17. Jun. 2020  17. Jun. 2020

  • 0

Mnogi vrhunski teniseri, predvođeni Novakom Đokovićem i članovima Adria Toura, nisu bili za održavanje US Opena prema pravilima koja su im tada bila predstavljena. Spominjalo se ostajanje u karantinu na aerodromu od dvije sedmice i mogućnost vođenja samo jednog člana ekipe na turnir.

U novom saopštenju američkog turnira piše da će svi igrači imati pravo na dvije hotelske sobe, od kojih u svakoj mogu da budu po dvije osobe (samo prvu plaća turnir).

Bit će, također, dozvoljeno unajmljivanje kuće i izvan Menhattna (očekivana cijena je 40.000 dolara), ali nije jasno da li će osobama koje se u njoj budu nalazile, biti dozvoljeno da s igračima provode vrijeme u kompleksu US Opena. Igračima će, također, biti dozvoljeno korištenje svlačionica i tuširanje u samom kompleksu uz rigoroznije mjere od uobičajenih.

Određene apartmane u kompleksu koristit će prva 32 nosioca turnira, a moći će da se koristi i teretana u samom kompleksu, također uz mjere socijalnog distanciranja, sanitaciju, čišćenje...

Često testiranje neće biti nešto bez čega će moći da prođe turnir s obzirom na to da će sve osobe koje budu bile dio turnira, biti testirane jednom ili dva puta sedmično.

Mjerenje temperature i upit o simptomima će biti svakodnevnica, svi koji budu u kompleksu, morat će da nose zaštitne maske osim ako treniraju ili igraju meč...

Ono što i dalje predstavlja najveći problem je ukoliko se desi da se igrač zarazi i bude pozitivan na testu, on će morati da bude smješten u izolaciju i on će biti smješten u protokol Centra za prevenciju i borbu protiv bolesti (CDC).

US Open je u saopštenju naznačio da je prioritet broj jedan zdravlje igrača, a prioritet broj dva dobijanje renking poena, nagradnog fonda i optimalan utisak.

"Igrači su naš glavni prioritet i planiramo da im pružimo doživljaj prve klase", piše pored ostalog u saopštenju te se dodaje da svi dalje navedeni protokoli mogu da budu promijenjeni.

Prije US Opena će se igrati Cincinnati (kvalifikacije 20. i 21. avgusta i glavni turnir od 22. do 28. avgusta), dolazak u hotele će biti moguć od 15. avgusta, a gren slem će početi 31. avgusta i trajat će do 13. septembra.

Ukupna kompenzacija turnira bit će 60.000.000 dolara, a u nju će spadati nagradni fond za oba turnira, troškovi hotela, po 3,3 miliona za svaki tur kako bi se pomoglo igračima na koje će utjecati otkazivanje kvalifikacija i, generalno, nemogućnost zarade novca.

U Cincinnatiju će učestvovati 56 takmičara u singlu, prethodno 48 u kvalifikacijama, a 32 u dublu. Na US Openu će biti 128 takmičara, kao i uobičajeno, ali bez kvalifikacija, dok će u dublu biti, također, 32.

(B92/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...