"SB" DONOSI NAJVAŽNIJE DETALJE DOGOVORA ZA MOSTAR: Izetbegović i Čović uvode sistem "dvostrukog ključa" kod usvajanja ključnih odluka!

Lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović usaglasili su dogovor u vezi s izborima u Mostaru, koji uključuje i izmjenu Statuta Grada Mostara, koji je ranije osporio Ustavni sud BiH.

  • Politika

  • 17. Jun. 2020  17. Jun. 2020

  • 1

Ključna tačka sporazuma Izetbegovića i Čovića nesumnjivo je ona koja se odnosi na način donošenja odluka u Gradskom vijeću Mostara. SDA je insistirala da se uvede funkcija dogradonačelnika, ali kako HDZ nije pristao na to, dogovoren je sistem „duplog ključa“ kod usvajanja ključnih odluka.

Naime, članom 33. novog Statuta predviđeno je da se ključne odluke Gradskog vijeća moraju usvajati dvotrećinskom većinom, tako da ključne odluke nije moguće usvojiti jednostranim preglasavanjem manjinskog naroda. 

Kako se, između ostalog, navodi u dokumentu - istovremeno s usvajanjem budžeta, Gradsko vijeće usvaja odluku o izvršenju budžeta grada.

''Odlukom o izvršenju budžeta bliže se uređuje pitanje poput usklađivanja i ravnomjernosti trošenja javnih prihoda, prioriteti, način podnošenja izvještaja o izvršenju te definiranje najmanje dva potpisnika koji će biti ovlašteni za potpisivanje naloga platnih transakcija, kao i druga pitanja od značaja za trošenje budžetskih sredstava i ostvarivanje funkcija grada'', navedeno je u članu 59. usaglašenog Statuta.

Ojačana je nadležnost i predsjedavajućeg Gradskog vijeća, koji bi imao mogućnost suspenzije odluka gradonačelnika, a uz to bi bio i potpisnik odluka čija je finansijska vrijednost veća od dva miliona KM.

Dvotrećinskom većinom će se usvajati odluke koje se odnose na urbanistički plan za teritoriju Mostara, izmjene i dopune Statuta, usvajanje i izvršenje budžeta, priznanja i nagrade Grada, smjene gradonačelnika, predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća, izgled grba, zastave i ostalih simbola te davanje naziva ulicama, trgovine i mostovima.

Dogovoreno je da se iz šest gradskih područja bira 22 vijećnika. Iz uvjetno rečeno većinskih hrvatskih područja bira se 13 vijećnika, a devet iz područja s bošnjačkom većinom. Preostalih 13 gradskih vijećnika bira se na području Grada kao jedne izborne jedinice, odnosno, sa Gradske liste.

Komisije Gradskog područja će, u skladu sa članom 40., donositi odluke o raspodjeli prihoda po osnovu dodijeljenog građevinskog zemljišta, učestvovati u donošenju odluke o raspisivanju referenduma u gradskom području, zauzimati stavove u postupku pripreme budžeta, davati saglasnost za donošenje odluka o usvajanju svih prostorno planskih akata, predlagati planove razvoja gradskog područja i organizaciju upravnih službi te predlagati organizaciju mreža mjesnih zajednica.

Jedna od ključnih stavki je ona koja se odnosi na osporavanje odluka, a prema kojoj svaku odluku Gradskog vijeća za koju se procijeni da krši važeće zakona ili ugrožava dobrobit grada, mogu poništiti gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća u roku od tri dana.

Uvodi se i pozicija glavnog savjetnika, koji ne smije pripadati istim konstitutivnim narodima kojima pripadaju gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća, a koji nadzire rad odjela i službi Gradske uprave te organizira i provodi proces zapošljavanja u Gradskoj upravi.

Veoma je važna odredba koja se odnosi na način plaćanja s računa Grada. Za te odluke su potrebni potpisi gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća.

- Istovremeno s usvajanjem budžeta, Gradsko vijeće usvaja odluku o izvršenju budžeta Grada. Odlukom o izvršenju budžeta bliže se uređuje pitanje poput usklađivanja i ravnomjernosti trošenja javnih prihoda, prioriteti, način podnošenja izvještaja o izvršenju te definiranje najmanje dva potpisnika koji će biti ovlašteni za potpisivanje naloga platnih transakcija, kao i druga pitanja od značaja za trošenje budžetskih sredstava i ostvarivanje funkcija Grada - glasi član 59. stav 8. usaglašenog Statuta.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...